Brigitte Aubert

Brigitte Aubert
Brigitte Aubert.JPG
Født17. mars 1956[1]Rediger på Wikidata (64 år)
CannesRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Manusforfatter, filmprodusent, skribent, barnebokforfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
MorsmålFransk
SpråkFransk[2]
SjangerKriminallitteratur, thrillere, barne- og ungdomslitteratur
DebutLes quatre fils du Docteur March (1992)

Brigitte Aubert (født 15. mars 1956 i Cannes, Frankrike) er en fransk forfatter av særlig kriminallitteratur.

Aubert debuterte i 1992 med romanen Les quatre fils du Docteur March. Hun omtales ofte som en av Frankrikes fremste og mest nyskapende kvinnelige krimforfattere. Om sitt forfatterskap har hun uttalt at hun lenge kjente seg ensom blant franske krimforfattere, siden hun ikke skrev sosialrealistiske krimromaner, men «thrillere og noen ganger makabre komedier». Hun siteres også på at «Jeg tar ikke opp seriøse, viktige temaer som urbanisme og proletariatet. Jeg skriver for underholdning.»

Hennes roman La Mort des bois vant Grand Prix de littérature policière for beste franskspråklige kriminalroman utgitt i 1996.

Utover sitt kriminallitterære forfatterskap skriver Aubert barnebøker, og arbeider med film og TV. Hun skriver dreiebeøker og produserer blant annet TV-serien Série Noir for det franske TV-selskapet TF1.

BibliografiRediger

  • Les quatre fils du Docteur March (1992)
  • La Rose de fer (1993)
  • Ténèbres sur Jacksonville (1994)
  • La Mort des bois (1996)
  • Requiem Caraïbe (1997)
  • Transfixions (1998)
  • La Mort des neiges (2000)
  • Descentes d'organes (2001)
  • Funérarium (2002)
  • Le Couturier de la mort (2002)
  • Rapports brefs et étranges avec l'ombre d'un ange (2004)
  • Le Chant des sables (2005)
  • Nuits noires (2005)
  • Une âme de trop (2006)

BarnebøkerRediger

(Skrevet sammen med Gisèle Cavali)

  • Ranko tango (1999)
  • Le Baiser de la Reine (2001)
  • Cauchemar dans la crypte (2001)
  • Témoins sur vidéo (2002)
  • L'Assassin habite en face (2002)
  • La Mort sous contrat (2004)
  • Panique aux urgences (2004)
  • Le Maléfice d'Isora (2005)

Oversettelser til norskRediger

Norsk tittel Utgitt Originaltittel Utgitt
Døden i skogen 2003 La Mort des bois 1996

Priser og utmerkelserRediger

  • Grand Prix de littérature policière 1996, for La Mort des bois

ReferanserRediger

  1. ^ BD Gest', 9. okt. 2017, Brigitte Aubert, 43028
  2. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb122534370; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 122534370.

Eksterne lenkerRediger