Beryl Bainbridge

britisk manusforfatter og skuespiller

Beryl Bainbridge (født 21. november 1932 i Liverpool, død 2. juli 2010) var en britisk forfatter som fikk prisen Whitbread Awards for beste roman i 1977 og 1996, og ble fem ganger nominert til Booker-prisen. Hun er blitt beskrevet som britisk «nasjonalskatt».[8] I 2008 navnga avisen The Times Bainbridge på deres liste over «De 50 største britiske forfattere siden 1945».[9]

Beryl Bainbridge
Født21. nov. 1932[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
LiverpoolRediger på Wikidata
Død2. juli 2010[1][2][3][5]Rediger på Wikidata (77 år)
London, University College Hospital[4]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, manusforfatter, romanforfatter, skribent[3][4], kunstner[4]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Merchant Taylors' Girls' School[6], Tring Park School for the Performing Arts[6]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Gravlagt Highgate gravlund[4]Rediger på Wikidata
SpråkEngelsk[7]
Medlem av Royal Society of LiteratureRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandørdame av Order of the British Empire (2000)[6], James Tait Black Memorial Prize, Fellow of the Royal Society of Literature (1978)[6], David Cohen Prize (2003)[6]Rediger på Wikidata
SjangerRoman
Debuterte1967
Aktive år1967
IMDbIMDb

I 1954 giftet hun seg med kunstneren Austin Davies. De to skilte seg etter kort tid og etterlot Bainbridge som en enslig mor med to barn. I 1958 forsøkte hun å begå selvmord ved å putte hodet i en varm ovn. Hun tilbrakte også noen år som skuespiller og dukket blant annet opp i en episode av såpeserien Coronation Street i 1961 der hun spilte en demonstrant som var imot atomvåpen.

De første bøkene hun skrev var i stor grad basert på hendelser fra barndommen. Hennes tidlige romaner ble godt mottatt av kritikerne, men solgte aldri mye og hun klarte derfor ikke å tjene så mye penger. Hennes første roman, Harriet said ..., ble skrevet på denne tiden. På slutten av 1970-tallet skrev hun et filmmanus basert på hennes roman Sweet William. Filmversjonen av boken ble regissert av Sam Waterston og hadde premiere i 1979.

Romanen A Terrible Big Adventure (1989) ble filmatisert i 1995 med blant annet Alan Rickman og Hugh Grant i hovedrollene. I 1998 vant hun James Tait Blacks minnepris for sitt skjønnlitterære arbeid.

Siden 1990-tallet fungerte Bainbridge også som teaterkritiker for det månedlige tidsskriftet The Oldie. Hennes vurderinger inneholder sjelden negativt innhold og blir vanligvis publisert etter at stykket er tatt av lerettet. I 2003 ble hun tildelt David Cohen Dobloug-prisen sammen med Thom Gunn. I 2005 kjøpte British Library mange av Bainbridges private brev og dagbøker. I juni 2001 ble Bainbridge tildelt en æresgrad ved Open University som Doctor of the University.

BibliografiRediger

  • 1967 A Weekend with Claude (Roman)
  • 1968 Another Part of the Wood (Roman)
  • 1972 Harriet Said… (Roman)
  • 1973 The Dressmaker (amerikansk tittel: The Secret Glass) (Roman)
  • 1974 The Bottle Factory Outing (Roman)
  • 1975 Sweet William (Roman)
  • 1976 A Quiet Life (Roman)
  • 1977 Injury Time (Roman)
  • 1978 Young Adolf (Roman)
  • 1979 Another Part of the Wood (Roman)
  • 1980 Winter Garden (Roman)
  • 1981 A Weekend with Claude (Roman)
  • 1984 English Journey: Or the Road to Milton Keynes (Reisebeskrivelse)
  • 1984 Watson's Apology (Roman)
  • 1987 Forever England: North and South (Familieportretter)
  • 1989 An Awfully Big Adventure (Roman)
  • 1991 The Birthday Boys (Roman)
  • 1993 Something Happened Yesterday (Essayer, samling av avisartikler)
  • 1996 Every Man for Himself (Roman)
  • 1998 Master Georgie (Roman)
  • 2001 According to Queeney (Roman)
  • 2005 Front Row - Evenings at the Theatre: Pieces from the Oldie (Essayer om teater og teaterkritikk)
  • 2008 The Girl in the Polka Dot Dress (Roman)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Dame Beryl Bainbridge, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Beryl-Bainbridge, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c The Fine Art Archive, cs.isabart.org, abART person-ID 94459, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c d e Oxford Dictionary of National Biography, Oxford Biography Index Number 102494[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 163148, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b c d e Who's Who, Who's Who UK ID U6187[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11889916c; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 11889916c.
  8. ^ Higgins, Charlotte (25. mai 2007): «Bainbridge is seen through a grandson's eyes» Arkivert 4. januar 2020 hos Wayback Machine., The Guardian
  9. ^ «The 50 greatest British writers since 1945». The Times. 5. januar 2008.

Eksterne lenkerRediger