Berthe Nielsdatter Toppenhaug (født 1764 i Gran, død 22. desember 1840 i Gjerdrum) var en norsk folkemedisiner eller signekjerring. Hun var fra husmannsplassen Toppenhaugen under Hvaleby i Gran, men flytta som voksen til Gjerdrum og bodde på en plass under garden Fjellstad.

Berthe Toppenhaug
Født1764Rediger på Wikidata
Død22. des. 1840Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Hun er identisk med den Berte Tuppenhaug som Peter Chr. Asbjørnsen skildrer i «Berte Tuppenhaugs fortellinger» fra 1845: «Skarpe, rappe, litt skjeve øyne, fremstående kinnben, en bred nese og gulbrun hudfarge ga Berthes ansikt et fremmed, østerlandsk, nesten hekseaktig uttrykk, og det var da heller ikke å undres over; for hun var den fremste signekjerring på lang lei.»

Av fortellinga framgår at hun ble tilkalt til sjuke folk i flere bygder på Romerike. Hennes metode var å kombinere legemidler med lesning av trollformler. I et notat gir Asbjørnsen en oppskrift på «Berhe Tuppenhaugs undersalve»: «Det var et Dekokt paa Vievang, Marihand, Tysbast og Flaurogn ... og saa en Blomst som bær Blømme og er synlig en Dag ved St. Hans Tid.»

Eksterne lenker rediger