Béla Tarr

Béla Tarr (1955–) er en ungarsk filmregissør.

Béla Tarr
Béla Tarr.jpg
Født21. juli 1955[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (67 år)
Pécs[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Manusforfatter, filmregissør, filmprodusentRediger på Wikidata
Utdannet ved Teater- og Filmuniversitet (–1981)Rediger på Wikidata
Ektefelle Ágnes HranitzkyRediger på Wikidata
Far Béla TarrRediger på Wikidata
Søsken György TarrRediger på Wikidata
Nasjonalitet UngarnRediger på Wikidata
Utmerkelser Kossuthprisen (2003), Balázs Béla-prisen (1982), Konrad-Wolf-prisen (2011), Magyar filmkritikusok díja (2014), Juryens Sølvbjørn (2011)Rediger på Wikidata

Liv og virkeRediger

Tarr studerte ved høyskolen for film og teater i Budapest og har siden 1990 vært gjestedosent ved det tyske film- og fjernsynsakademiet i Berlin. Blant hans studenter er blant annet Fred Kelemen og Sebastian Bieniek.

Tarrs første forsøk som filmskaper kom i 16-års alder. Bela-Balasz-Filmstudios ble oppmerksom på ham og finansierte i 1979 filmen Családi tüzfészek, som var inspirert av sosialistisk realisme. Etterhvert endret han stil til et realistisk formspråk karakterisert av lange scener og abstrakte bilder. Tarrs filmer viser påvirkning fra Andrej Tarkovskij, Ingmar Bergman og de tidlige filmene til John Cassavetes.

Noen av Tarrs viktigste filmer er laget i samarbeide med forfatteren László Krasznahorkai. Filmatiseringen av Krasznahorkais roman Sátántangó («Satantango»), en 415-minutters svarthvittfilm som Tarr arbeidet med i sju år, skapte internasjonal oppmerksomhet. Filmen hadde premiere på de internasjonale filmfestspillene i Berlin 1994. Neste store film kom i 2000: Werckmeister Harmóniák («Werckmeister Harmonies») som ble tatt godt i mot av kritikere og på festivaler.

I 2007 var filmen A Londoni férfi («Mannen fra London») representert ved Filmfestivalen i Cannes.

FilmografiRediger

  • 1978: Hotel Magnezit (kortfilm)
  • 1979: Családi tüzfészek
  • 1981: Szabadgyalog
  • 1982: Macbeth (fjernsynsfilm)
  • 1982: Panelkapcsolat
  • 1985: Öszi almanach
  • 1988: Kárhozat
  • 1990: Utolsó hajó (kortfilm)
  • 1994: Sátántangó
  • 1995: Utazás az Alföldön (kortfilm)
  • 2000: Werckmeister harmóniák
  • 2004: Visions of Europe
  • 2007: A Londoni férfi
  • 2011: A Torinói ló
Som skuespiller
  • 1986: Szörnyek évadja

LitteraturRediger

  • Hans-Joachim Schlegel: Béla Tarr: «Der Blick nach Innen», i Miteinander. Jahrbuch des Ungarischen Kulturinstituts in Stuttgart, red. Tibor Keresztury. Stuttgart 2008
  • Hans-Joachim Schlegel: «Der nackte Mensch. Filmen am Rande des Nichts: Béla Tarr», i Film-Dienst 2009, H. 23

Eksterne lenkerRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 1020678070, besøkt 17. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, «Béla Tarr», SNAC Ark-ID w6pq2ns6[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Munzinger Personen, oppført som Bela Tarr, Munzinger IBA 00000029066, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id tarr-bela, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 13. desember 2014[Hentet fra Wikidata]