Astrid Saalbach

dansk forfatter
Astrid Saalbach
FødtGitte Astrid Saalbach Andersen
29. november 1955[1][2]Rediger på Wikidata (64 år)
Søborg[1][2]Rediger på Wikidata
Ektefelle Jens Kaas (1986–)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Dramatiker, romanforfatter, skribent, skuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Medlem av Det Danske Akademi (2011–)Rediger på Wikidata
Utmerkelser

Gitte Astrid Saalbach Andersen kjent som Astrid Saalbach (født 29. november 1955 i Søborg i Gladsaxe[4]) er en dansk dramatiker og forfatter.

Liv og virkeRediger

Etter artium ble Saalbach utdannet som skuespiller på Statens Teaterskole i København i 1978. Hun begynte å skrive mens hun satt hjemme og ventet på rolletilbud, som det var få av. Hennes debut som dramatiker var med hørespillet «Spor i sandet» (1981), som ble øyeblikkelig antatt av Danmarks Radio og gjeninnspilt i de andre nordiske land. Dette førte til at hun la skuespillerkarrieren bort og konsentrerte seg om skrivingen. Etter flere andre høre- og videospill utgav hun novellesamlingen Månens ansigt (1985, den ble gjenutgitt i 2006). Hennes første verk for scenen var Den usynlige by (1986).

Hun fortsatte å skrive i flere sjangrer, og i perioden 1992-94 var hun tilknyttet Århus Teater som husdramatiker. Hun er blitt en av sin generasjons mest anerkjente dramatikere[4] og har mottatt mange priser i årenes løp, deriblant tre beste skandinavisk eller nordisk skuespill. Åtte av hennes skuespill er blitt oppført i Norge, ved Nationaltheatret, Rogaland Teater, Teatret Vårt, Haugesund Teater og Den Nationale Scene.[trenger referanse]

Ved siden av skribentvirksomheten har hun i en periode vært medredaktør av tidsskriftet Kritik, og i en lang periode var hun styremedlem i Danske Dramatikeres Forbund. Hun ble tatt opp som medlem i Det Danske Akademi i 2011.[5] I 2020 forlot hun, sammen med Suzanne Brøgger, Ida Jessen og Jens Smærup Sørensen, akademiet i protest mot akademimedlem Marianne Stidsens holdninger i Me too-debatten.[6]

Hun er gift med musikeren Jens Kaas og de har to barn.[4]

BibliografiRediger

  • Spor i sandet (hørespill, 1981)
  • Bekræftelsen (hørespill, 1982)
  • Skyggernes børn (hørespill, 1983)
  • En verden, der blegner (videospill, 1984)
  • Månens ansigt (noveller, 1985)
  • Den usynlige by (skuespill, 1986)
  • Dansetimen (skuespill, 1986)
  • Den glemte skov (roman, 1988)
  • Myung (tv-spil, 1989)
  • Miraklernes tid (skuespill, 1990)
  • Morgen og aften (skuespill, 1993)
  • Fjendens land (roman, 1994)
  • Det velsignede barn (skuespill, 1996)
  • Aske til aske, støv til støv (skuespill, 1998)
  • Den hun er (roman, 2000)
  • Det kolde hjerte (skuespill, 2002)
  • Verdens ende (skuespill, 2003)
  • Fingeren i flammen (roman, 2005)
  • Pietà (skuespill, 2006)
  • Rødt og grønt (skuespill, 2010)
  • Fordrivelsen (roman, 2011)

Priser og utmerkelser (utvalg)Rediger

Årstall Pris
2013 Søren Gyldendals Studierejselegat
2004 Den Nordiske Dramatikerpris
2004 Reumert beste skuespill
1999 Jeanne og Henri Nathansens Fødselsdagslegat
1996 Holberg-medaljen
1995 Danske Dramatikeres Hederspris
1987 Kjeld Abell-prisen
1983 Nordisk Radiospilpris

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger