Åpne hovedmenyen

Astrid Saalbach

dansk forfatter
Astrid Saalbach
FødtGitte Astrid Saalbach Andersen
29. november 1955[1][2] (63 år)
Søborg[1][2]
Ektefelle Jens Kaas (1986–)
Beskjeftigelse Dramatiker, romanforfatter, forfatter, skuespiller
Nasjonalitet Danmark
Medlem av Det Danske Akademi (2011–)
Utmerkelser

Gitte Astrid Saalbach Andersen kjent som Astrid Saalbach (født 29. november 1955 i Søborg, Gladsaxe[4]) er en dansk dramatiker og forfatter.

Etter artium ble Saalbach utdannet som skuespiller på Statens Teaterskole i København i 1978. Hun begynte å skrive mens hun satt hjemme og ventet på rolletilbud, som det var få av. Hennes debut som dramatiker var med hørespillet «Spor i sandet» (1981), som ble øyeblikkelig antatt av Danmarks Radio og gjeninnspilt i de andre nordiske land. Dette førte til at hun la skuespillerkarrieren bort og konsentrerte seg om skrivingen. Etter flere andre høre- og videospill utgav hun novellesamlingen Månens ansigt (1985). (Den ble gjenutgitt i 2006). Hennes første verk for scenen var Den usynlige by (1986).

Hun fortsatte å skrive i flere sjangrer, og i perioden 1992-94 var hun tilknyttet Århus Teater som husdramatiker. Hun er blitt en av sin generasjons mest anerkjente dramatikere[4] og har mottatt mange priser i årenes løp, deriblant tre beste skandinavisk eller nordisk skuespill. Åtte av hennes skuespill er blitt oppført i Norge, ved Nationaltheatret, Rogaland Teater, Teatret Vårt, Haugesund Teater og Den Nationale Scene.

Ved siden av skribentvirksomheten har hun i en periode vært medredaktør ved tidsskriftet Kritik, og i en lang periode var hun styremedlem i Danske Dramatikeres Forbund. Hun ble tatt opp som medlem i Det Danske Akademi i 2011.[5]

Hun er gift med musikeren Jens Kaas og de har to barn.[4]

BibliografiRediger

  • Spor i sandet (hørespill, 1981)
  • Bekræftelsen (hørespill, 1982)
  • Skyggernes børn (hørespill, 1983)
  • En verden, der blegner (videospill, 1984)
  • Månens ansigt (noveller, 1985)
  • Den usynlige by (skuespill, 1986)
  • Dansetimen (skuespill, 1986)
  • Den glemte skov (roman, 1988)
  • Myung (tv-spil, 1989)
  • Miraklernes tid (skuespill, 1990)
  • Morgen og aften (skuespill, 1993)
  • Fjendens land (roman, 1994)
  • Det velsignede barn (skuespill, 1996)
  • Aske til aske, støv til støv (skuespill, 1998)
  • Den hun er (roman, 2000)
  • Det kolde hjerte (skuespill, 2002)
  • Verdens ende (skuespill, 2003)
  • Fingeren i flammen (roman, 2005)
  • Pietà (skuespill, 2006)
  • Rødt og grønt (skuespill, 2010)
  • Fordrivelsen (roman, 2011)

Priser og uterkelser (utvalg)Rediger

ReferanserRediger