Asialøvskilpadden (cyclemys dentata) er en ferskvannskilpadde som lever i Sørøst-Asia.

Asialøvskilpadde
Asialøvskilpadde
Nomenklatur
Cyclemys dentata
Gray, 1831
Populærnavn
Asialøvskilpadde
Hører til
Skilpadder
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet

Økologi
Habitat: Ferskvann
Utbredelse: Sørøst-Asia

Det ovale ryggskjoldet til asialøvskilpadden har taggete bakkant og er lyse- til mørkebrunt (noen ganger mahognifarget) med svarke mørke tegninger. Bukskjoldet har tydelige tegninger, med linjer som stråler ut fra midten av hvert skjell. Som hos de fleste skilpadder er hannen mindre enn hunnen og har lengre og tykkere hale.

Når asialøvskilpadden føler seg truet, trekker den seg inn i skallet eller dykker ned til bunnen av vannet og gjemmer seg i gjørma. Hunnen graver et reirkammer der hun legger opptil 5 kull med 2-4 forholdvis store egg i året. Bukskjoldet blir bøyelig for at hunnen skal kunne legge eggene, noe som er uvanlig blant skilpadder. De nyutklekkede ungene er mer tilpasset å leve i vann enn de voksne, og har pigger eller torner rundt kanten av ryggskjoldet - kanskje for å avskrekke bytteetere. Disse utvekstene forsvinner med alderen.

Kosthold rediger

Asialøvskilpadden er altetende: Den eter virvelløse dyr, rumpetroll og planter, og er svært aktiv både på land og i vann, men foretrekker grunne elver enten i fjellene eller i lavlandet.

Utseende rediger

  • Lengde: 15 - 24 cm
  • Ynglemåte: Egg
  • Levested: Delvis i vann

Eksterne lenker rediger