Åpne hovedmenyen

Arnošt Lustig

tsjekkisk manusforfatter og skribent
Arnošt Lustig
Arnost Lustig a Marketa Malisova -1 cropped.jpg
Født21. desember 1926[1][2][3][4]
Praha[5]
Død26. februar 2011[1][2][3][4] (84 år)
Praha[6]
Gravlagt New Jewish Cemetery
Utdannet ved Karlsuniversitetet i Praha
Beskjeftigelse Forfatter, manusforfatter, journalist, historiker
Parti Det tsjekkoslovakiske kommunistpartiet
Nasjonalitet Tsjekkia
Utmerkelser Den tsjekkiske republikks fortjenstmedalje, Artis Bohemiae Amicis-medaljen (2006), Franz Kafka-prisen (2008), Karel Čapek Prize, Q63981606 (2006)
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Arnošt Lustig (født 21. desember 1921 i Praha, død 26. februar 2011 samme sted) var en tsjekkisk journalist og forfatter som har skrevet romaner, noveller, teaterstykker og manus som ofte handler om Holocaust.[7]

Som jødisk gutt i Tsjekkoslovakia under andre verdenskrig ble han i 1942 sendt til konsentrasjonsleiren Theresienstadt, og senere til Auschwitz og Buchenwald. Han klarte i 1945 å rømme fra et tog til Dachau og dro i mai 1945 tilbake til Praha for att delta i ett opprør mot nazistene.

Bibliografi i utvalgRediger

  • Dita Sax (1962, norsk overs. 1981)
  • En bønn for Katarina (1964, norsk overs. 1979)
  • Hvem elsker Perla S.? (1979, norsk overs. 1987)
  • Kjæresten, (skrevet 1948, utgitt i 1969)
  • Ikke elsket av noen (1990)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  2. ^ a b data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12175848g
  3. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Arnošt Lustig, lustig-arnost
  4. ^ a b Babelio, 9. okt. 2017, Arnost Lustig, 102563
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 13. des. 2014
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, 31. des. 2014
  7. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 31. januar 2019.