Arne Johan Vetlesen

Arne Johan Vetlesen
Født10. september 1960Rediger på Wikidata (60 år)
OsloRediger på Wikidata
Utdannet ved Johann Wolfgang Goethe-UniversitätRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Professor, filosofRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Det Norske Videnskaps-AkademiRediger på Wikidata
Utmerkelser Fangenes Testamente (2004)Rediger på Wikidata

Arne Johan Vetlesen (født 10. september 1960 i Oslo) er professor i filosofi ved Universitetet i Oslo.

Bakgrunn og virkeRediger

Vetlesen arbeider spesielt med etikk og sosialfilosofi og har i særlig grad vært opptatt av menneskelige relasjoner og menneskets grunnvilkår, med ondskap som et sentralt tema. Samfunnsmessige, kulturelle og politiske spørsmål står sentralt i hans forfatterskap, ikke minst med tanke på unge menneskers livssituasjon og framtidsutsikter. Gjennom årene har miljøproblemene og menneskets forhold til naturen fått stadig større plass. Han er en aktiv samfunnsdebattant og har satt sitt preg på offentlig debatt gjennom innlegg i pressen og som ettertraktet foredragsholder.[1] Han var redaktør for Norsk Filosofisk Tidsskrift fra 1996 til 2000. Han har også vært fast spaltist i Klassekampen siden 2004.

Vetlesen studerte til magister- og doktorgraden i filosofi hos Jürgen Habermas[2] i Frankfurt am Main i årene 1985-1990. Også Emmanuel Lévinas og Zygmunt Bauman har betydd mye for hans tenkning. Det har vært et mål for ham å omsette moralfilosofien til debatt og meningsdannelse. I forbindelse med krigen i Bosnia i 1990-årene kritiserte han tidlig internasjonal unnfallenhet.[trenger referanse] Ikke bare folkerett, men også generell rettsbevissthet opptar ham.

Vetlesen har vært medlem av en rekke offentlige utvalg innen helse-, psykiatri- og jussektoren, bl.a. det såkalte Tilregnelighetsutvalget (2013-14). Engasjementet i miljø- og klimaspørsmål, og i akademikeres ansvar for å delta i det offentlige ordskiftet, gjorde at Vetlesen sammen med biologen Dag O. Hessen og juristen Beate Sjåfjell etablerte Concerned Scientists Norway i 2008.[trenger referanse]

Vetlesen er bosatt i Horten.

BibliografiRediger

  • Perception, Empathy and Judgment (1994)
  • Følelser og moral (1994) med Per Nordtvedt
  • Innføring i etikk (1996) med Kjell Eyvind Johansen
  • Nærhetsetikk (1996) red.
  • Nærhet og distanse (1997) med Jan Olav Henriksen
  • Closeness: An Ethics (1997) red. med Harald Jodalen
  • Dydsetikk (1998) red.
  • Fra hermeneutikk til psykoanalyse (1999) med Erik Stänicke
  • Omsorgens tvetydighet (2000) red. med Knut Ruyter
  • Moralens sjanser i markedets tidsalder (2003) med Jan Olav Henriksen
  • Menneskeverd og ondskap (2003)
  • Smerte (2004)
  • Evil and Human Agency (2005)
  • Hva er etikk (2007)
  • Nytt klima: miljødebatten i et samfunnskritisk lys (2008) red.
  • Frihetens forvandling (2009)
  • Angsten for oppdragelse (2012) med Per Bjørn Foros
  • Studier i ondskap (2014)
  • The Denial of Nature (2015)
  • Hvad skal vi svare? (2017) med Rasmus Willig
  • Cosmologies of the Anthropocene (2019)

ReferanserRediger

  1. ^ Jonas Bergvall Henmo: Varseleren" . Portrettintervju i Klassekampen 8. august 2020
  2. ^ «Frihetens pris», artikkel fra NRK, 5. august 2009

Eksterne lenkerRediger