Andreas Norland

Må ikke forveksles med onkelen, Andreas Norland.

Andreas Norland (født 9. mai 1935 i Bærum) er en norsk pressemann og forfatter.[1]

Andreas Norland
Andreas Norland 1979.jpg
Født9. mai 1935Rediger på Wikidata (85 år)
BærumRediger på Wikidata
Far Realph NorlandRediger på Wikidata
Søsken Otto R. NorlandRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist, redaktørRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Norland tok utdannelse ved Journalistakademiet i 1955–1956, og gjennom sin pressekarrière var han journalist i Tønsbergs Blad 1956–1963, politisk journalist i Aftenposten 1963–1973, desksjef i Verdens Gang 1973–1974, sjefredaktør i Adresseavisen 1974–1977, ansvarlig redaktør i Verdens Gang 1977–1987 og sjefredaktør i Aftenposten 1989–1994. I perioden 1987–1988 var Norland leder for Schibsteds mislykkede forsøk på å etablere Osloavisen som lokalavis for Oslo-området. Han har også vært viseformann i Pressens Faglige Utvalg (PFU) 1972–1974, viseformann i Norsk Redaktørforening 1978–1980, styreleder i Schibsted Forlag 1983–2002, viseformann i Den Konservative Presses Forening 1991–2001 og styremedlem i Svenska Dagbladet fra 1999, da sistnevnte ble overtatt av Schibsted.

Norland har blant annet skrevet flere bedrifts- og organisasjonshistorier og to kriminalromaner. Etter at han gikk av som redaktør i Aftenposten, har han arbeidet med Schibsted-konsernets historie.

Han er sønn av redaktør og Høyre-politiker Realph Norland og bror av bankdirektør Otto R. Norland.

Bibliografi (utvalg)Rediger

  • Schibsteds historie 1839-2011: «Bly blir gull» og «Medier, makt og millioner» (2011)
  • Tiden på Engø gård (2006, sammen med Per Hallundbæk og Thomas Widerberg)
  • Hvem, hva, hvor 1905 (2004, sammen med Sigurd B. Hennum og Per G. Damsgaard)
  • Hovedstadens Høyre (1984)
  • Finansministeren er myrdet (1980)
  • Mord i Stortinget (1979)
  • Bravo, bravo eller Da valgåret gikk i spinn – et ukontrollert lystspill (1977, sammen med Jan O. Henriksen)
  • Hårde tider – Fedrelandslaget i norsk politikk (1973)
  • Ja til Europa? (1967)
  • Stokke sparebank – 100 års jubileum 1865–1965 (1965)
  • Rutebiltrafikken på Nøtterøy og Tjøme gjennom 50 år (1961)

ReferanserRediger

  1. ^ 85 åts omtale i Aftenposten 9. mai 2020

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger