Anders Mordal

norsk skuespiller

Anders Mordal (født 3. mars 1963) er en norsk skuespiller som har vært fast ansatt ved Nationaltheatret siden 1997. Han var før det ansatt ved Den Nationale Scene. Han har også hatt noen regioppgaver.

Anders Mordal
Født3. mars 1963[1]Rediger på Wikidata (58 år)
Beskjeftigelse SkuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Heddaprisen for beste mannlige skuespiller (2010)[2]Rediger på Wikidata
IMDbIMDb

KarriereRediger

TeaterRediger

Mordal kom til Nationaltheatret i 1997 fra Den Nationale Scene der han har hatt flere store roller, blant annet som Jeppe i en modernisert (1996) versjon av Jeppe på Bjerget.[3] Ved Nationaltheatret har han spilt Bartley i Krøplingen av Martin McDonagh, og i Botho Strauss Stort & smått, begge fra 1997. I 1998 spilte han Willum Culbert i farsen Nerden av Larry Shue, David i Østerrike av Cecilie Løveid og Politimester Brown i Tolvskillingsoperaen av Bertolt Brecht som ble gjenopptatt høsten 2000. I 1999 spilte han Bakergutten i Dyrene i Hakkebakkeskogen og i 2004 spilte han klonet sønn i Ukjent antall. Stykket omhandler tankeeksperiment om arv, ansvar og personlighet og er basert på Caryl Churchills A Number, fra 2002. I 2003 hadde han rollen som Maga Kahn i Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant. Våren 2006 medvirket han i En tjener for to herrer på Nationaltheatret.

Sommeren 2008 hadde han regi på sommerrevyen Simon & Stig passerer revy. Showet tok for seg norsk revyhistorie, omskrevet og tilpasset 2008, og med avstikkere innom nyhetsbildet. Dagbladets anmelder gav revyen terningkast 5.[4]

I 2010 gjestespilte han i hovedrollen som dr. Stockmann i En folkefiendeTrøndelag Teater. For tolkningen av denne rollen fikk han Heddaprisen 2010 for beste mannlige hovedrolle.[5][6]

Fjernsyn og filmRediger

Mordal filmdebuterte 1976 i dramaet Vårnatt, basert på en roman av Tarjei Vesaas, og har utover det hatt en sentral roller i filmen Operasjon Cobra (1978). På TV har han vært å se i dramaserier som Brigaden (2002–03) og Størst av alt (2007). Sommeren 1995 og 1996 var han en av programlederne i det TV 2-sendte satireprogrammet Sånn er det bare. Satireprogrammet fikk ros av Dagbladets anmelder Hans Rossiné og bekrev det som «Fresk satire». Han var også forteller i julekalenderserien «Julefergå» i 1995. Han er også kjent fra rollen som den barnslige og glemsomme Marvin i Barne-TVserien Linus i svingen og julekalenderserien Jul i svingen.[7]

Mordal har også være stemmeskuespiller på flere animasjonsfilmer.

I 2013 hadde Mordal en liten rolle i sesong 2 av Lillyhammer som barnehagestyrer Åsmund.

DødsrykterRediger

Den 10. desember 2021 ble det publisert en video på det sosiale nettverket TikTok som hevdet at Anders Mordal nylig hadde død grunnet en uspesifisert kreftsykdom. I løpet av den neste dagen hadde videoen omtrent 200 000 visninger, noe som førte til at Mordal mottok mange bekymringsmeldinger fra både familie og venner.[8][9] Han gikk da ut til NRK den 11. desember 2021 og avkreftet dødsryktene om seg selv samt rykter om kreftsykdom.[10] Den originale videoen har i senere tid blitt tatt ned fra TikTok.

FilmografiRediger

Årstall Film Rolle Kommentar
2008 Nina ektemannen
2006 Jul i Svingen Marvin TV-serie
2006 Marias menn Hans Richard
2006 Gymnaslærer Pedersen avdelningsleder Brynje
2004 Bare Bea elsker
2002 Brigaden Herman Henriksen
2000 Ballen i øyet lege
1978 Operasjon Cobra Fredrik
1976 Vårnatt (film) Hallstein

ReferanserRediger

  1. ^ Store norske leksikon, snl.no, besøkt 30. august 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ arkiveringsdato 3. juni 2019, arkiv-URL web.archive.org, www.heddaprisen.no, besøkt 30. august 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Jeppe digger heavy metal». Dagbladet. 21. mai 1996. Besøkt 23. september 2008. 
  4. ^ Bikset, Lillian (29. juni 2008). «Årets vinner». Dagbladet. Besøkt 24. september 2008. 
  5. ^ «Tre Heddapriser til Trøndelag Teater». adressa.no. 12. september 2010. Besøkt 14. september 2010. 
  6. ^ Heddaprisen (3. april 2017). «Vinnere 2010». Heddaprisen (norsk). Norsk teater- og orkesterforening. Besøkt 12. desember 2021. «Anders Mordal for rollen som dr. Stockmann i "En folkefiende" av Henrik Ibsen, Trøndelag Teater.» 
  7. ^ «Fresk satire». Dagbladet. 5. juli 1996. Besøkt 23. september 2008. «..et satireprogram som så absolutt holdt mål» 
  8. ^ Andersen, Else Rønnevig (11. desember 2021). ««Jul i Svingen»-skuespiller meldt død på TikTok: – Jeg lever i beste velgående». VG (norsk). Besøkt 12. desember 2021. «TikTok-videoen om at skuespiller Anders Mordals død har nær 200.000 avspillinger. Hovedpersonen selv ble overrasket da telefonene begynte å ringe inn.» 
  9. ^ Eriksson, Emma Cecilia (11. desember 2021). «Avkrefter at han er død». Dagbladet (norsk). Besøkt 12. desember 2021. «Det startet først som rykter i en video på TikTok. Videoen har nærmere 200 000 visninger, og hevdet blant annet at Mordal døde som følge av kreft. I ettertid forteller skuespilleren at han har fått flere bekymringmeldinger fra venner og familie.» 
  10. ^ Hjetland, Geir Bjarte (11. desember 2021). «Spreidde rykte om at skodespelar er død». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 12. desember 2021. «Han forsikrar om at han ikkje har gått bort – og at han heller ikkje har vore alvorleg sjuk slik det blir hevda i nettvideoen.» 

Eksterne lenkerRediger