Åpne hovedmenyen
Anders Bortne
Født4. oktober 1973 (46 år)
Ålesund
Beskjeftigelse Musiker, gitarist
Nasjonalitet Norge
Musikalsk karriere
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Anders Marius Bortne (født 4. oktober 1973 i Ålesund) er en norsk forfatter, musiker og serieskaper.

BakgrunnRediger

Anders Bortnes siste bok "Søvnløs - tusen våkenetter og en løsning" kom ut i 2019 og er solgt til flere land.

Han er også skaper av den norske tegneserien Nobelkomiteen sammen med tegneren Andreas Iversen.[trenger referanse]

Bortne debuterte i 2005 med romanen Et bra bandTiden Norsk Forlag.[1] Hans andre bok, novellesamlingen «Natt'a der oppe, natt'a der nede», kom ut i 2008.[1] Romanen «Ismannen» kom ut i 2011, og ble nominert til Ungdommens Kritikerpris.[2] Romanen Karikaturen, om den dødstruede «Muhammed-tegneren» Bård Anderssen, utkom i 2014.[3] I 2017 fikk han gode anmeldelser for Ulvens År, en roman som fulgte en far og en datter gjennom en dag med en terrortrussel hengende over seg.

Bortne er også musiker og låtskriver, senest med prosjektet Forced On Friends, som ga ut albumet Favours i 2019.

1996 stiftet han indierockebandet Whopper hvor han var gitarist, vokalist og låtskriver.[1] Han har også vært vokalist og låtskriver i bandet Kaare Joao, frontet av Kåre Pedersen fra Kåre & the Cavemen. Han dannet bandet Corado i 2005 sammen tidligere Whopper-medlem Anders Hole og ga ut platen Corado i 2007 og This Summer Disease i 2009.

BibliografiRediger

  • Et bra band (roman) 2005
  • Natt'a der oppe, natt'a der nede (noveller) 2008
  • Ismannen (roman) 2011
  • Karikaturen (roman) 2014
  • Ulvens år (roman) 2017
  • Søvnløs - tusen våkenetter og en løsning (sakprosa) 2019

DiskografiRediger

Med WHOPPER
  • A girl who loved a boy (ep) 1997
  • Lets Make Sounds 1999
  • Takes & Mistakes 2001
  • W (ep) 2002
  • No Music Here 2003
Med KAARE JOAO
  • Sideman 2003
  • 2 2005
Med CORADO
  • Corado 2007
  • This Summer Disease 2009
Med FORCED ON FRIENDS
  • Forced on friends 2016
  • Favours 2019

ReferanserRediger

  1. ^ a b c Bernt Erik Pedersen (22. april 2014). «Den motvillige martyren». Dagsavisen. Besøkt 8. januar 2017. 
  2. ^ «Ismannen». Tiden Norsk Forlag. Arkivert fra originalen 9. januar 2017. Besøkt 8. januar 2017. 
  3. ^ May Grethe Lerum (10. juni 2014). «Bokanmeldelse: Anders Bortne: «Karikaturen»». Verdens Gang. Besøkt 8. januar 2017. 

Eksterne lenkerRediger