Et amfibiekrigsskip er krigsskip bygget for å transportere og landsette bakkestyrker (hærstyrker eller marineinfanteri) på fiendtlig territorium gjennom et amfibisk angrep.[1] Designet ble utviklet fra helikopterhangarskipet, men har i tillegg støtte for landgangsfartøyer. De fleste designene inkluderer et senkedekk som kan oversvømmes med vann for å sjøsette og ta imot landgangsfartøyene.

Et amerikansk amfibiekrigsskip av typen amfibisk landingsskip i Wasp-klassen.
Et nederlandsk amfibiekrigsskip
Det britiske amfibiekrigsskipet HMS «Ocean» (L12)

Amfibiekrigsskipets rolle er en mellomting mellom et vanlig hangarskip og et landgangsfartøy. De flytekniske fasilitetene har den primære rollen å huse helikoptre for å landsette og understøtte styrker på land. Mange amfibiekrigsskip kan dessuten landsette tyngre materiell og kjøretøyer med luftputefartøyer eller landgangsfartøyer. I motsetning til amfibiske landingsskip kan amfibiekrigsskip ikke ta seg helt opp på en strand for å sette av personell, kjøretøyer eller annet materiell; i stedet benyttes skipets luftfartøyer og landgangsfartøyer til å transportere bakkestyrkene og deres utstyr til land.

Se også rediger

Referanser rediger

  1. ^ «Amphibious Assault Ships - LHA/LHD/LHA(R)» (engelska). USA:s flotta. Arkivert fra originalen . Besøkt 23. september 2009. 

Eksterne lenker rediger