Agnès Varda

Fransk fotograf, artist, regissør og manusforfatter
Agnès Varda
Agnès Varda at Guadalajara Film Festival.jpg
Varda i 2010.
FødtArlette Varda
30. mai 1928[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Ixelles[5][6]Rediger på Wikidata
Død29. mars 2019[7][8][9][10]Rediger på Wikidata (90 år)
ParisRediger på Wikidata
Gravlagt Cimetière du MontparnasseRediger på Wikidata
Ektefelle Jacques Demy (19621990)Rediger på Wikidata
Barn Mathieu Demy, Rosalie VardaRediger på Wikidata
Utdannet ved École du LouvreRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
13 oppføringer
Fotograf[11], billedkunstner, filmregissør, manusforfatter[12], kunstner, universitetslærer, pedagog, filmfotograf[13][14], filmprodusent[15], lærer[16][17], filmklipper, skuespiller, feministRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Medlem av Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de BelgiqueRediger på Wikidata
Utmerkelser
25 oppføringer
Storoffiser av Æreslegionen (2017)[18], storkorset av Den nasjonale fortjenstorden (2013)[19], Konrad-Wolf-prisen (2001)[20], César Award for Best short documentary (1984), Gulløven (1985), Æres-César (2001), René Clair Award (2002), César for beste dokumentarfilm (2009), Carrosse d'or (2010), Pardo d'onore (2014), Palme d'honneur (2015), Æresdoktor ved Universitetet i Liège (2010), Prix Louis-Delluc (1964), Los Angeles Film Critics Association Award for Best Foreign Language Film (1986), National Society of Film Critics Award for Best Non-Fiction Film (2001), National Society of Film Critics Award for Best Non-Fiction Film (2009), Max-Beckmann-prisen (2016), Donostia-prisen (2017), æresdoktor ved Göteborgs Universitet (2008)[21], Æres-Oscar (2017), L'Œil d'or (2017), Den europeiske filmprisen for beste dokumentar (2000)[22], Den europeiske filmprisen for livslang innsats (2014)[23], kommandør av Æreslegionen (2009)[18], storoffiser av Den nasjonale fortjenstorden (2007)[19]Rediger på Wikidata

Agnes Varda på Filmfestivalen i Berlin i februar 2019.

Agnès Varda (født Arlette Varda, 30. mai 1928 i Ixelles i Belgia, død 29. mars 2019 i Paris) var en belgiskfødt fransk filmregissør.

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Varda ble født i Belgia med gresk far og fransk mor. Familien flyttet i 1940 til Sète i Frankrike, der hun tilbrakte tenårene.[24] Da hun var 18 år gammel skiftet hun fornavn til Agnès.[24]

Varda studerte ved École du Louvre og fotokunst ved École des Beaux-Arts.[24] Etter avsluttede studier arbeidet hun som fotograf ved Théâtre National Populaire i Paris.[24]

KarriereRediger

Varda skapte filmer med et fokus på dokumentarisk realisme, feminisme og samfunnskritikk, ofte med en særpreget essayistisk og eksperimentell stil. Vardas arbeid var viktige for utviklingen av den franske bølgen, for eksempel var hennes bruk av location-opptak og ikke-profesjonelle skuespillere i 1950-årene nyskapende.[25]

Varda var gift med filmregissøren Jacques Demy fra 1962 til hans død i 1990. Etter hans bortgang laget hun filmen Jacquot de Nantes (norsk: Lille Jacques fra Nantes) som en hommage til ham.[26] Hun regisserte også to andre filmer om ham eller basert på hans verk: Les demoiselles ont eu 25 ans og L'Univers de Jacques Demy.

I februar 2019 deltok hun på Filmfestivalen i Berlin.[27]

Varda døde av brystkreft den 29. mars 2019 i i sitt hjem i Paris.[24]

FilmografiRediger

SpillefilmerRediger

  • 1955 La pointe courte
  • 1962 Cleo fra 5 til 7 (Cléo de 5 à 7)
  • 1965 Lykken (Le Bonheur)
  • 1966 Vesenene (Les Créatures)
  • 1977 Den ene synger, den andre ikke (L'Une chante, l'autre pas)
  • 1985 Vagabond (Sans toit ni loi)
  • 1987 Kung-Fu Master (Le Petit amour)
  • 1991 Lille Jacques (Jacquot de Nantes)
  • 1995 Hundre-og-en netter (Les Cent et une nuits de Simon Cinéma)
  • 2017 Faces Places

Dokumentar/episodefilmerRediger

  • 1967 Langt fra Vietnam
  • 1987 Jane B. par Agnès V.
  • 1993 Les demoiselles ont eu 25 ans
  • 1995 L'Univers de Jacques Demy
  • 2000 Samlerne og jeg (Les Glaneurs et la glaneuse)
  • 2002 Les Glaneurs et la glaneuse... deux ans après
  • 2006 Quelques veuves de Noirmoutier
  • 2008 Les Plages d'Agnès
  • 2017 The Gleaners and I

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Agnes Varda, biography/Agnes-Varda
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  3. ^ RKDartists, http://explore.rkd.nl/en/explore/artists/305474, Agnes Varda, 305474
  4. ^ Le Delarge, Agnès ( Arlette Varda, dite ) VARDA, 20631_artiste_VARDA_Agnes
  5. ^ http://www.oxfordbibliographies.com/view/document/obo-9780199791286/obo-9780199791286-0004.xml
  6. ^ http://www.egs.edu/faculty/agnes-varda/biography/
  7. ^ Who's Who in France, 29. mar. 2019, https://www.whoswho.fr/decede/biographie-agnes-varda_5968
  8. ^ https://france3-regions.francetvinfo.fr/provence-alpes-cote-d-azur/alpes-maritimes/cannes/cineaste-agnes-varda-habituee-du-festival-cannes-est-decedee-age-90-ans-1646712.html
  9. ^ Autorités BnF, Agnès Varda, 11927678j
  10. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Agnes Varda, 00000018482
  11. ^ http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/reviews/the-beaches-of-agnes-18-1796063.html, The Independent, The Beaches of Agnes (18)
  12. ^ The New York Times, http://www.nytimes.com/movies/movie/99715/Lions-Love/overview
  13. ^ http://www.public.asu.edu/~atwlh/, Arizona State University, NATIONAL FRENCH WEEK 1999—November 4-13 (21), 1999--supported by the Phoenix Art Museum
  14. ^ “Ulysse” (1986), http://espectrofilia.ricardogreene.cl/post/6015422103/ulysse
  15. ^ http://www.nytimes.com/movies/movie/201747/The-Gleaners-and-I/details, The New York Times, Movie Reviews
  16. ^ Agnès Varda, http://pasolininuc.blogspot.nl/search?updated-max=2011-05-24T06:59:00-04:00&max-results=5&reverse-paginate=true&start=5&by-date=false
  17. ^ http://www.hollywoodreporter.com/news/top-25-film-schools-united-721649, The Hollywood Reporter, The Top 25 Film Schools in the United States 2014
  18. ^ a b https://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do?cidTexte=JORFTEXT000034429252&dateTexte=&categorieLien=id, 16. apr. 2017, Décret du 14 avril 2017 portant élévation et nomination aux dignités de grand'croix et de grand officier, PREX1710660D
  19. ^ a b Décret du 14 mai 2013 portant élévation aux dignités de grand'croix et de grand officier
  20. ^ https://www.tagesspiegel.de/kultur/kulturnachrichten-agnes-varda-mit-konrad-wolf-preis-ausgezeichnet-und-andere-meldungen/263772.html, 15. okt. 2001, Kulturnachrichten: Agnes Varda mit Konrad-Wolf-Preis ausgezeichnet und andere Meldungen, Der Tagesspiegel
  21. ^ https://science.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//fransk-filmskapare-och-brittisk-industridesigner-blir-hedersdoktorer-pa-konstnarliga-fakulteten.cid835306, 13. okt. 2008, Göteborgs universitet, Fransk filmskapare och brittisk industridesigner blir hedersdoktorer på Konstnärliga fakulteten
  22. ^ https://web.archive.org/web/20190502130045/https://www.europeanfilmacademy.org/European-Film-Awards-Winners-2000.73.0.html, European Film Academy, https://www.europeanfilmacademy.org/European-Film-Awards-Winners-2000.73.0.html, 2000 - The Winners, 14. des. 2019
  23. ^ https://web.archive.org/web/20191209170916/https://www.europeanfilmacademy.org/2014.504.0.html, European Film Academy, engelsk, https://www.europeanfilmacademy.org/2014.504.0.html, European Film Academy: 2014, 25. jan. 2020
  24. ^ a b c d e Anderson, John (29. mars 2019). «Agnès Varda, Influential French New Wave Filmmaker, Dies at 90». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 31. mars 2019. 
  25. ^ Vincendeau, Ginette (21. januar 2008). «La Pointe Courte: How Agnès Varda “Invented” the New Wave». The Criterion Collection. Besøkt 10. juli 2015. 
  26. ^ Redaksjonen (29. mars 2019). «Filmlegenden Agnès Varda er død». Rushprint. Besøkt 16. april 2019. 
  27. ^ Redaksjonen (15. april 2019). «Agnes Varda troner øverst på Cannes-plakaten». Rushprint. Besøkt 16. april 2019. 

Eksterne lenkerRediger