Afrikanske kjempesnegler

Afrikanske kjempesnegler (Achatinidae) er en familie av snegler.

Sneglene lever i vill tilstand i Afrika, men holdes av mennesker over hele verden som hobbydyr. Afrikanske kjempesnegler er ikke bare en art, men en felles benevnelse på over hundre arter kjempesnegler.

Afrikanske kjempesnegler som hobbydyr rediger

Afrikanske kjempesnegler egner seg som hobbydyr som bor i spesialiserte terrarier. Det er relativt enkle dyr, men de trenger høye temperaturer, og høy luftfuktighet for å trives[1]. De fôres med frukt og grønt, men bør også få proteinrik og fettrik mat fra tid til annen for å fremme vekst[1]. Afrikanske kjempesnegler må også ha tilgang til en kalsiumkilde for å la de bygge skallet.

I praksis er det bare et fåtall av alle artene afrikansk kjempesnegle som er vanlige i hobbyen, selv om de fleste artene trolig kan trives i terrarier under riktige forhold.

Den største arten heter Achatina achatina, og kan bli hele 30cm over skallet, og veie 1 kilo. I fangenskap blir Achatina achatina som regel mellom 15 og 20 cm stor[2].

En av de mindre artene er Achatina iredalei, de blir bare rundt 7cm over skallet. Det er imidlertid en spennende art å holde, da den føder levende unger[3].

Den enkleste arten å holde i fangenskap er Lissachatina fulica (aka. Achatina fulica) da den godt kan leve i romtemperatur og lett trives. Det er en av den mest hardføre arten.

En annen hardfør art er Achatina reticulata, men den er imidlertid ikke like enkel som A. fulica, da den trenger høyere temperatur (varmeobjekt er nødvendig) og høyere luftfuktighet.

 

Referanser rediger

  1. ^ a b Nicklas Iversen (15. mars 2021). «Hold av afrikanske kjempesnegler». Dyreliv.no. Besøkt 17. mars 2021. 
  2. ^ Nicklas (15. mars 2021). «Artsprofil: Achatina achatina». Dyreliv.no. Besøkt 17. mars 2021. 
  3. ^ Nicklas (15. mars 2021). «Artsprofil: Achatina iredalei». Dyreliv.no. Besøkt 17. mars 2021.