Øivind Bolstad

norsk skribent

Øivind Bolstad (født 1. februar 1905, død 7. mai 1979)[2] var en norsk forfatter.

Øivind Bolstad
Født1. feb. 1905[1]Rediger på Wikidata
VardøRediger på Wikidata
Død7. mai 1979[1]Rediger på Wikidata (74 år)
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Doblougprisen (1973)Rediger på Wikidata

Blant Bolstads mange romaner finner vi to som er dramatisert: Den røde begonia og Gamle Winckels testament. Du er morderen vant den første norske hørespillkonkurransen. I 1973 ble han mottaker av litteraturprisen Doblougprisen.

Den røde begonia er kanskje den første beskrivelse av overgrepene mot tuberkuløse. Den ble ansett som rettet mot en lett gjenkjennbar overlege. MedProfitøren gikk Bolstad til angrep på krigsprofitørene. I Gamle Winckels testamente møter vi humoristen Bolstad.

Bolstad ble nå offer for antikommunismen, som vel kan dateres til Gerhardsens Kråkerøytale i 1949.

Spøkkfuglen på Toska framstår som et mer perifert forsøk på å tekkes opinionen, før han først fra 1967 på NKPs forlag Ny Dag får utgitt de moderne romanene i trilogien Dødens tango, Apassionata og Jorunn. Den mest modernistiske romanen han skrev, Sort messe kom i 1970, og markerer egentlig slutten av Bolstads mest verdifulle verker.

BibliografiRediger

  • De gylne lenker – roman (1945)
  • Den røde begonia – roman (1947)
  • Profitøren – roman (1947)
  • Gamle Winckels testament – roman (1949)
  • Spøkefuglen på Toska. Historier fra strilelandet – historier (1955)
  • Fortellinger og fabler – fortellinger (1966)
  • Dødens tango – roman (1967)
  • Apassionata – roman (1968)
  • Jorunn – roman (1969)
  • Bergensikon – miniordbok over bergensk dialekt (1970)
  • Sort messe – roman (1970)
  • Bolstad forteller – selvbiografi (1971)
  • Tilgi oss ikke for Helene – roman(1975)
  • Duell med døden – roman (1977)

Hørespill[3]Rediger

  • Deres første skilsmisse (produsert 1938, 1940)
  • Den røde begonia (produsert 1949, 1954)
  • Testamentet (produsert 1949, 1950, produsert 1965 som Gamle Winckels Testamente, reprise 1965)
  • Barndom (om Edvard Grieg) (produsert 1949, 1950)
  • Skandalen (produsert 1949)
  • Du er morderen (produsert 1950, 1951, produsert 1960)
  • Dobbeltgjengeren (produsert 1958, 1958)

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ DIS Gravminner i Norge
  3. ^ Hartenstein, Tilman: Det usynlige teatret: Radioteatrets historie 1926-2001, Oslo 2001, s. 200
Forrige mottaker:
Hans Børli
Norsk vinner av Doblougprisen
Neste mottaker:
Jens Bjørneboe