«Restauration» var opprinnelig en jakt, bygd i Hardanger i 1801. Båten ble siden ombygd («fortømret») til en slupp i Egersund (perioden 1815–1820). Båtens navn var først «Emmanuel», men ble etter ombygging til sluppen «Restauration». I 1825 dro sluppen «Restauration» fra Stavanger med emigranter til Amerika.[1] Denne utferden regnes ofte som starten på den norske utvandringen til USA[2].

«Restauration»
Generell info
Skipstypeskip
Bygget1801 ved 
FlaggstatNorge
Tekniske data[a]
Lengde54 fot/ 16 meter
Bredde5,3 meter
Dypgående1,8 meter

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt
Bilde av Restauration under bygging sommeren 2008

Bakgrunn rediger

Sluppen seilte fra Stavanger 4. juli 1825 (noen kilder har 5. juli 1825) og ankom New York tre måneder senere, den 9. oktober, etter en strabasiøs ferd. Båten var på omtrent 39 tonn, 54 fot lang og 16 fot bred. Det var 52 mennesker ombord, de fleste kvekere eller dissentere. Kaptein på båten og leder for «sluppefølget» var Lars Larsen Geilane. Under turen fikk Larsen og konen Martha en pike som ble døpt Margaret Allen, etter en kjent engelsk kvekerkvinne. Sluppefølget ble møtt av Cleng Peerson i New York, og slo seg ned ved Ontariosjøen i Kendall township i staten New York.

Ferden ble opptakten til en massiv norsk utvandring til Amerikas forente stater (USA).

 De passerede gjennem Kanalen og løbe ind i en liden Udhavn paa Kysten af England, hvor de begyndte at sælge Brændeviin, som der er forbuden Vare. Da de mærkede, hvilken Fare de derved havde udsat sig for, maatte de i største Hast igjen søge tilhavs. Formedelst Skipperens Uvidenhed eller Modvind kom de saa langt Syd, som til Madeiraøerne. Her fandt de en Tønde Madeiraviin svømmende paa Havet, hvilken de halede til sig og begyndte at pumpe og drikke. Da hele Mandskabet var beskjænket, kom Skibet drivende som et Pestskib ind i Havnen, uden Kommando og uden at heise Flag. En Bremer, som laae paa Reden, raabte til dem, at de øieblikkelig maatte heise Flag, dersom de ikke vilde hilses af Fæstningens Kanoner (... ). Efter disse og flere Farer naaede de endelig Nyjork i Sommeren 1825. De havde i de Hele været 14 Uger fra Stavanger til Amerika, som er den længste Tid, jeg veed nogen Norsk har været underveis. Imidlertid var ingen død paa Søen, og alle Mand vare friske ved Landingen. (... ) Af Uvidenhed eller Misforstaaelse havde man bemandet Skibet med flere Mand, end de amerikanske Love tillade, hvorfor der blev lagt Arrest paa Skipper og Skibet med dets Ladning. Nu kan jeg ikke med Vished fortælle, enten Regjeringen af sig selv hævede Arresten, i Betragtning af vore gode Landsmænds Uvidenhed og barnagtige Fremfærd, eller om Qvækerne alt nu havde taget sig af dem; nok er det: Skipperen slap fri, og Skib og Ladning gaves Eierne tilbage. 

Ole Rynning Sandferdig Beretning om Amerika, til Oplysning og Nytte for Bonde og Menigmand (1838)[3]

Bygging av kopi rediger

En kopi av «Restauration» er bygget på Judaberg i Finnøy kommune, Rogaland. Initiativtakerne, båtentusiaster rundt båtbyggeriet til Jørn Flesjå, står bak dette og båten ble sjøsatt 15. april 2010.

Utvandrermarkeringen 2025 rediger

Som markering av jubileet for de første utvandrerne som dro med Restauration i 1825, vil den nye Restauration igjen seile samme rute som for 200 år siden. Reisen og jubileet har fått kallenavnet Crossings 200[4]. Reisen vil gå over 98 dager, slik som den opprinnelige reisen som startet 4.juli 1825 og ankom New York 9.oktober samme år.

Referanser rediger

  1. ^ Liv Marit Haakenstad: Slektsgranskerens guide til utvandringen 1825–1930. Orion forlag 2008. ISBN 978-82-458-0848-3
  2. ^ Om forskning på norske utvandreres brev hjem, på Forskning.no (lest desember 2015)..
  3. ^ Gjengitt i Dag og Tid, 4. juli 2014.
  4. ^ «The jubilee - Norsk utvandrermuseum». utvandrermuseet.no (engelsk). Besøkt 11. april 2024. 

Litteratur rediger

Eksterne lenker rediger