Zendaya

amerikansk skuespiller, sanger og modell

Zendaya Maree Stoermer Coleman (født 1996) er en amerikansk skuespiller og sanger. Hun har mottatt en rekke priser, inkludert to Primetime Emmy Awards og en Golden Globe Award. Magasinet Time kåret henne til en av de 100 mest innflytelsesrike personene i verden i 2022.

Zendaya
Zendaya ved premieren til Spider-Man: Far From Home i 2019
FødtZendaya Maree Stoermer Coleman
1. sep. 1996[1][2][3]Rediger på Wikidata (27 år)
Oakland (California)[1][3]
BeskjeftigelseFotomodell, danser, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, stemmeskuespiller, sanger Rediger på Wikidata
Utdannet vedOak Park High School (–2015)[4]
Oakland School for the Arts[1][3]
American Conservatory Theater[1][3]
California Shakespeare Theater[1][3]
Partner(e)Tom Holland (2021–)[5]
NasjonalitetUSA
Utmerkelser
10 oppføringer
Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actress in a Drama Series (2020) (for: Euphoria)
Black Reel Award for Outstanding Actress, Drama Series (2020) (for: Euphoria)[6]
Kids' Choice Award for Favorite TV Actress (2016) (for: K.C. Undercover)[7]
Kids' Choice Award for Favorite TV Actress (2017) (for: K.C. Undercover)[8]
Kids' Choice Award for Favorite TV Actress (2019) (for: K.C. Undercover)[9]
Satellite Award for Best Actress – Television Series Drama (2020) (for: Euphoria)[10]
Saturn Award for beste kvinnelige birolle (2019) (for: Spider-Man: Far From Home)[11]
Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actress in a Drama Series (2022) (for: Euphoria)
Time 100 (2022)[12]
Golden Globe Award for Best Actress – Television Series Drama (2023) (for: Euphoria)[13]
Aktive år2009
Kjente rollerRocky Blue, Halley Brandon, K.C. Cooper, Michelle Jones, Anne Wheeler, Meechee, Rue Bennett, Lola Sprett, Chani
IMDbIMDb
Signatur
Zendayas signatur

Født og oppvokst i Oakland i California, begynte Zendaya sin karriere som barnemodell og backupdanser. Hun debuterte på fjernsyn som Rocky Blue på Disney Channel-sitcomen Shake It Up (2010–2013) og spilte hovedrollen som tittelfiguren i kanalens sitcom K.C. Hemmelig agent (2015–2018). Hennes spillefilmdebut ble utgitt i 2017 med superheltfilmen Spider-Man: Homecoming, og hun spilte senere en hovedrolle i oppfølgerne. Zendayas rolle som Rue Bennett, en tenåring som sliter med rusmiddelavhengighet, i HBO-tenåringsdramaserien Euphoria (2019–nåværende) gjorde henne til den yngste mottakeren av Primetime Emmy Awards for fremragende hovedrolleinnehaver i en dramaserie, som hun mottok to ganger.[14] Hennes andre filmroller inkluderer musikalen The Greatest Showman (2017), det romantiske dramaet Malcolm & Marie (2021), og science-fictionen Dune (2021).

I tillegg til skuespillerkarrieren har Zendaya arbeidet innenfor musikkarrieren. Hun ga ut singlene «Swag It Out» og «Watch Me» i 2011, sistnevnte et samarbeid med Bella Thorne. Hun signerte med Hollywood Records i 2012. Hennes eponyme debutstudioalbum (2013) ble gitt ut til moderat suksess. Albumets ledende singel, «Replay», nådde topp 40 på den amerikanske Billboard Hot 100-listen. Zendayas største kommersielle suksess som musiker kom med hennes Zac Efron-samarbeid, «Rewrite the Stars», fra The Greatest Showman-lydsporet i 2017. Singelen nådde blant topp 20 av flere hitlister og har mottatt multi-platina-salgssertifiseringer globalt.

Filmografi rediger

År Tittel Rolle Merknader
2009 Kidz Bop: 'Hot n Cold' «Kidz Bop» danser og sanger Musikkvideo[15]
2010–2013 Shake It Up Rocky Blue[16] Co-lead
2011 Good Luck Charlie Rocky Blue Crossover episode, "Charlie Shakes It Up"
2011 PrankStars Seg selv Episode, Walk The Prank, sammen med programleder Mitchel Musso
2012 Frenemies Halley Brandon Hovedrolle, Disney Channel Original Movie
2011 Tinker Bell and the Pixie Hollow Games Fern (stemme)
2012 A.N.T. Farm Zokoya
2015 K.C Hemmelig Agent K.C
2016 K.C Hemmelig Agent: Jokeren Vender Tilbake K.C Copper Spesial Episode
2017 Spider-Man: Homecoming Michelle Jones
2017 The Greatest Showman Anne Wheeler
2019– Euphoria Rue Bennett
2019 Spider-Man: Far From Home Michelle Jones
2021 Malcolm and Marie Marie
2021 Dune Chani
2021 Space Jam: En ny legende Lola Sprett
2021 Spider-Man: No Way Home Michelle Jones

Diskografi rediger

År Tittel Anmerkinger
2011 «Dig Down Deeper» Singel og sang for Tinker Bell and the Pixie Hollow Games
2011 «Swag It Out» Singel
2011 «Watch Me» Singel og musikkvideo med Bella Thorne
2009–2010 Hot & Cold Musikkvideo fra Kids Bop
I'm Gonna Arrive Musikkvideo med Selena Gomez & Kids

Referanser rediger

  1. ^ a b c d e www.biography.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID colemanz[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c d e Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Zendaya[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ abc7.com[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.glamour.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ blackreelawards.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.billboard.com[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ www.hollywoodreporter.com[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ www.billboard.com[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ www.pressacademy.com[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ www.syfy.com[Hentet fra Wikidata]
  12. ^ time.com[Hentet fra Wikidata]
  13. ^ www.vanityfair.fr[Hentet fra Wikidata]
  14. ^ Bahr, Sarah (21. september 2020). «Zendaya Makes History with Her Emmy Win for ‘Euphoria’». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 12. desember 2020. «The 24-year-old star of HBO’s “Euphoria” beat out acclaimed actresses like Jennifer Aniston and Laura Linney, becoming the youngest to win best lead actress in a drama.» 
  15. ^ «Kidz Bop – 'Hot n Cold' Music Video». KidzBop.com. Arkivert fra originalen 13. juli 2011. Besøkt 1. januar 2011.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 13. juli 2011. Besøkt 4. desember 2011. 
  16. ^ «Zendaya Turns 26! Take a Look Back at the Star's Incredible Career (So Far)». Peoplemag (engelsk). Besøkt 10. mars 2023. 

Eksterne lenker rediger