Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 47, 2010

Från vänster: en turbin med varvtalregulator och på axeln en tryckutjämnare som skyddar trefasgeneratorn längst till höger.
Från vänster: en turbin med varvtalregulator och på axeln en tryckutjämnare som skyddar trefasgeneratorn längst till höger.

Ebbes kraftstation är ett vattenkraftverk i Huskvarnafallen i Huskvarna. Kraftstationen, som var i drift mellan 1906 och 1969, fungerade som energikälla åt pappersbruket Munksjö AB. Elektriciteten skickades genom en tolv kilometer lång 10 000-voltsledning från kraftverket till pappersbruket. För att klara distansen utan spänningsförluster kom ett för tiden nytt trefassystem till användning.

Kraftstationen hade den fjärde största utnyttjade fallhöjden i Sverige och turbinerna var de största som hade tillverkats i Sverige. När Oscar II besökte kraftstationen 1905 var den Götalands största och en av de största i hela landet.

År 1963 överläts äganderätten till kraftstationen till Husqvarna Vapenfabrik, som byggde en ny kraftstation. På grund av den gamla kraftstationens placering i en ravin lät man den stå kvar och den är idag ett teknikmuseum. Maskinparken är i det närmaste orörd och världsunik i sitt slag. Delar av bebyggelsen är kulturmärkta och kulturhistoriskt värdefull. ► Läs mer …