Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 24, 2014

Nordökaka (Nestor meridionalis septentrionalis) på Auckland Zoo, Nya Zeeland.
Nordökaka (Nestor meridionalis septentrionalis) på Auckland Zoo, Nya Zeeland.

Māoripapegojor (Strigopidae) är en familj med papegojfåglar som består av de två släktena Nestor och Strigops. Nestor omfattar arterna kea, kaka, Norfolkkaka och Chathamkaka, medan släktet Strigops enbart omfattar arten kakapo. Alla idag förekommande arter är endemerNya Zeeland medan de två utdöda arterna Norfolkkaka och Chathamkaka förekom på närliggande öar som Chathamöarna, Norfolkön och närliggande Phillip Island. Trivialnamnen kea, kaka och kakapo härstammar från deras namn på maori.

Norfolkkaka och Chathamkaka dog ut under historisk tid, medan kakapo, kea och de två underarterna av kaka, alla är hotade, allt orsakat av människan. Både polynesierna och européerna har introducerat invasiva arter som gris, hund och råttor, som tar ägg från de markhäckande fåglarnas bon. Ytterligare reducering av populationerna har skett genom jakt, både för föda, fjädrar och för att skydda odlingar, habitatförluster och konkurrens om föda från introducerade arter.

Familjen började evolveras ur de andra papegojorna för ungefär 82 miljoner år sedan när Nya Zeeland bröts loss från Gondwana, medan evolveringen av släktena Nestor och Strigops påbörjades för mellan 60 och 80 miljoner år sedan. ► Läs mer …