Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 22, 2007

Dag Hammarskjöld, född 1905, var en svensk diplomat och FN:s generalsekreterare från 1953 till sin död i en flygolycka 1961 i nuvarande Zambia. Hammarskjöld tilldelades Nobels fredspris 1961 postumt.

Dag Hammarskjöld föddes i Jönköping 1905, som son till dåvarande ecklesiastikminister Hjalmar Hammarskjöld och Agnes (f. Almquist), vilken var dotter till chefen för kungliga fångvårdsstyrelsen Gustaf Fridolf Almquist, som var halvbror till författaren Carl Jonas Love Almqvist). Dag var brorson till Carl Gustaf Hammarskjöld.

Fadern Hjalmar Hammarskjöld utnämndes strax efter Dags födelse till diplomat i Köpenhamn, och var från 1907 landshövding i Uppsala län. Dag växte huvudsakligen upp på Uppsala slott och såg det som sitt barndomshem. Fadern blev senare landets statsminister, 1914-1917.

Redan som barn visade Dag en intellektuell läggning, och samlade pressade växter, fjärilar och uppstoppade djur. På privatskolan Tomtebo, Villavägen 3 i Uppsala, började han skolan 1911 med Hildur Akselsson som lärare. Hon skrev i ett brev till hans mamma att det var en glädje att undervisa honom och att han hade mycket lätt att lära. 1916 skrevs han in på Uppsala högre läroverk som var förlagd i Katedralskolan. Han tog studenten 1923 med åtta A och två a, och påbörjade därefter sin utbildning vid Uppsala universitet; först litteraturhistoria och poetik, filosofi och franska, vilka ingick i hans fil.kand, och sedan nationalekonomi och därefter samhällsvetenskapliga ämnen och juridiska studier.