Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 38, 2016

Valkyrie modtager i ValhalOdin ridende på da:Sleipner (detalje fra en gotlandsk billedsten).
Valkyrie modtager i ValhalOdin ridende på da:Sleipner (detalje fra en gotlandsk billedsten).

Valkyrier var i nordisk mytologi en gruppe af feminine magter, der blev associeret med krig og død og guden Odin. De var gudinder, der udpegede hvilke krigere, der skulle falde i kamp, og som skulle tilbringe efterlivet i Odins borg Valhal. I Valhal ville krigerne blive medlemmer af Odins hird, einherjerne, som skulle kæmpe for ham i den sidste kamp ved Ragnarok. I dette dødsrige ville krigere blive opvartet af valkyrier. I flere heltesagn og digte optræder valkyrierne også som dødelige krigeres elskerinder.

Fyldige beskrivelser af valkyrier kendes fra mange forskellige nordiske skriftlige kilder fra middelalderen, bl.a. Ældre Edda, der blev nedskrevet i Island på baggrund af ældre før-kristne kilder. Fra før-kristen tid kendes flere runeindskrifter, der henviser til valkyrier, men betydningen af dem er vanskelig at tyde uden hjælp fra de yngre kilder. De beskrives ikke som egentlige gudinder, men var alligevel vigtige, mytologiske væsner.

Forestillingen om valkyrier kan bygge på en ældre fællesgermansk tradition. Det er blevet foreslået, at valkyrierne var forbundet med andre former for gudinder, f.eks. norner, diser og vølver. ► Læs mere