Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 38, 2005

Detalje af Ishtar-porten
Detalje af Ishtar-porten

Navnet Mesopotamien (Μεσοποταμία Mesopotamia) kommer fra oldgræsk og betyder landet mellem (μεσο mesos) floderne (ποταμός potamos). Der sigtes til området mellem floderne Eufrat og Tigris i det nuværende Irak. De tidligste kulturer har ligget i dette område: Siden ca. 5000 f.Kr. har der været byer og paladser fra skiftende kulturer.

Den første velkendte kultur i områder var sumererne i bl.a. Ur-kulturen og Uruk-kulturen. Arkæologiske udgravninger i det nordlige Mesopotamien har ganske vist påvist meget ældre kulturer, men sumererne kendes som den ældste veldokumenterede civilisation, idet de fundne lertavler med sumerisk kileskrift er talrige og beskriver et velfungerende samfund.

Området har derpå længe været delt i to: Assyrien og Babylonien. Det nordlige Mesopotamien har indtil ca. år 600 fvt. været beboet af assyrerne med centrum i området omkring byerne Mosul (daværende Nineve), Arbil og Tikrit, mens Babylonien har ligget i det sydlige Mesopotamien, dvs. i området mellem det nuværende Bagdad og (cirka) Basra.

Mesopotamien har siden været under bl.a. græsk indflydelse til araberne indtog området i år 656. I 1534 blev området overtaget af tyrkerne i det Ottomanske kejserrige, og under 1. verdenskrig fortrængte englænderne tyrkerne i 1915 og overtog det nuværende Irak, som de havde herredømmet over til 1932, hvor Irak endelig opnåede selvstændighed.