Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 31, 2012

Jellingstenene
Jellingstenene

Jellingstenene er en samlet betegnelse for to runestene i Jelling. Runestenene udgør sammen med Jelling Kirke og de to kæmpegravhøje Jellingmonumenterne, som er optaget på UNESCO's Verdensarvsliste.

De to runesten afspejler overgangen fra den hedenske vikingetid til den kristne middelalder. Den lille Jellingsten er rejst af Gorm den Gamle formentlig omkring 950. Stenens indskrift lyder, næsten ordret oversat: "Kong Gorm gjorde disse dødeminder efter sin kone Thyra, Danmarks bod". Stenen er den ældst bevarede danske kilde, hvor Danmark nævnes i skriftlig sammenhæng.

Den store Jellingsten ved siden af er sværere at tidsfæste, men den er formentlig blevet rejst mellem 960 og 985 af Gorm og Thyras søn Harald Blåtand til minde om hans forældre. Stenens indskrift beretter samtidig om Haralds fortjenester. Han samlede Danmark og gjorde danerne kristne. Stenen består af tre forskellige sider. Den ene side er indgraveret med runer, den anden side består af et fabeldyr, og på den tredje side af stenen er et korsfæstelsesbillede af Kristus. ► Læs mere