Tone Schwarzott

norsk skuespiller og lyriker

Tone Schwarzott (født 9. januar 1941 i Porsgrunn) er en norsk skuespiller og lyriker.[5]

Tone Schwarzott
Født9. jan. 1941[1][2][3]Rediger på Wikidata (81 år)
Porsgrunn[4]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller, lyriker, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Schwarzott er utdannet skuespiller fra Statens Teaterhøgskole og var ansatt ved Nationaltheatret 1963 – 2002, med et avbrudd 1969 – 1971, da hun hadde et engasjement ved Fjernsynsteatret.[6]

I Fjernsynsteatret spilte Schwarzott i Bjørnstjerne Bjørnsons En hanske, August Strindbergs Pelikanen, Bertolt Brechts Småborgerbryllup, Sigrid Undsets Selma Brøter, John Millington Synges Helten på den grønne øya og Henrik Ibsens Samfunnets støtter.

Hun medvirket i kinofilmene 3 (1971), Marikens bryllup (1972), Formynderne (1978). Hard asfalt (1986) og Brun bitter (1988).[7]

Schwarzott debuterte som lyriker med samlingen Veien til mitt hus i 1965 og utgav fram til 1979 åtte samlinger til.[8]

BibliografiRediger

  • 1979 – Nattlige stasjoner
  • 1978 – I noens have
  • 1977 – Under samme himmel
  • 1976 – Reiser med lyset
  • 1975 – I lyset
  • 1974 – Hit er jeg kommet
  • 1973 – Dørene
  • 1970 – Rom
  • 1965 – Veien til mitt hus

ReferanserRediger

  1. ^ Merkedager : fødselsdager, stiftelsesdatoer, begivenheter, urn.nb.no, besøkt 31. desember 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0777526, besøkt 20. juli 2016[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.imdb.com, besøkt 31. desember 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no, besøkt 9. november 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Herman Berthelsen, red. (1987). «Schwarzott, Tone». Hvem er hvem i norsk kulturliv?. Oslo: Dreyer. s. 371. ISBN 820910426-8. 
  6. ^ «Tone Schwarzott». Store norske leksikon. Besøkt 9. november 2017. 
  7. ^ «Tone Schwarzott». IMDb.com. Besøkt 9. november 2017. 
  8. ^ Bent Kvalvik. «Schwarzott, Tone». Norsk Biografisk Leksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. 

Eksterne lenkerRediger