Tom Jones

britisk sanger

Tom Jones (født Thomas John Woodward 7. juni 1940) er en britisk Grammy-belønnet sanger som er særlig kjent for sin kraftige stemme. Han ble født i Treforest, ikke langt fra Pontypridd i søndre del av Wales.

Tom Jones
Sir Tom Jones at The Queen's Birthday Party (cropped).jpg
FødtThomas John Woodward
7. juni 1940[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (82 år)
Pontypridd[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger[6], skuespillerRediger på Wikidata
Ektefelle Linda Woodward (19572016)[7]Rediger på Wikidata
Barn Jonathan Berkery, Mark WoodwardRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Offiser av Den britiske imperieordenen, Grammy Award for beste nye artist (1966)[8], Knight Bachelor, stjerne på Hollywood Walk of FameRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Tom Jones
Sjanger Popmusikk, rhythm and blues, blues, blue-eyed soul, countryRediger på Wikidata
InstrumentVokal
StemmetypeBaryton
Aktive år1964
PlateselskapColumbia, Decca Records, Epic, Island
Nettstedhttps://www.tomjones.com/
IMDbIMDb

Jones startet sin karriere på midten av 1960-tallet og siden kommet med en rekke hitsanger. Han benyttet mange stilarter, country, rock, pop, og i de senere år også disco, og har alltid klart å være mer eller mindre populær. Spesielt tidligere hadde han et sterkt seksuelt image.

Jones slo igjennom i 1965 med sangen «It's Not Unusual». Siden fulgte hitsanger som «Thunderball», (tittelsang til James Bond-filmen av samme navn), «What's New, Pussycat» (tittelsang til Woody Allen-filmen av samme navn), «Green, Green Grass of Home», «Delilah», og «She's A Lady».

Jones er en av pophistoriens store fortolkere med en meget karakteristisk vokal.[trenger referanse] Han har gjennom hele sin karriere hatt dramatiske sanger som sitt varemerke og er sammen med Elvis Presley den sanger som oftest blir imitert.[trenger referanse]

Jones har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Han mottok Order of the British Empire i 1999 og ble gjort til Knight Bachelor i 2006.

Diskografi, utvalgRediger

  • What's New, Pussycat (1965)
  • This Is Tom Jones (1969)
  • I (Who Have Nothing) (1970)
  • Sings She's A Lady (1971)
  • Reload (1999)

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Tom-Jones, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000012670, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija ID 29243[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 24. juni 2015[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ news.bbc.co.uk[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ www.rockonthenet.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger