Tom Jones

britisk sanger
Tom Jones
Sir Tom Jones at The Queen's Birthday Party (cropped).jpg
FødtThomas John Woodward
7. juni 1940[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (80 år)
Pontypridd
Ektefelle Linda Woodward (19572016)Rediger på Wikidata
Barn Jonathan Berkery, Mark WoodwardRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger[6], skuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Offiser av Den britiske imperieordenen, Grammy Award for beste nye artist (1966), Order of the British Empire, Knight BachelorRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Tom Jones
SjangerPopmusikk, rhythm and blues, blues
Instrumentvokal
Stemmetypebaryton
Aktive år1964
PlateselskapColumbia, Decca Records, Epic, Island
Nettstedhttps://www.tomjones.com/
IMDbIMDb

Tom Jones (født Thomas John Woodward 7. juni 1940) er en britisk Grammy-belønnet sanger som er særlig kjent for sin kraftige stemme. Han ble født i Treforest, ikke langt fra Pontypridd i søndre del av Wales.

Jones startet sin karriere på midten av 1960-tallet og siden kommet med en rekke hitsanger. Han benyttet mange stilarter, country, rock, pop, og i de senere år også disco, og har alltid klart å være mer eller mindre populær. Spesielt tidligere hadde han et sterkt seksuelt image.

Jones slo igjennom i 1965 med sangen «It's Not Unusual». Siden fulgte hitsanger som «Thunderball», (tittelsang til James Bond-filmen av samme navn), «What's New, Pussycat» (tittelsang til Woody Allen-filmen av samme navn), «Green, Green Grass of Home», «Delilah», og «She's A Lady».

Jones er en av pophistoriens store fortolkere med en meget karakteristisk vokal.[trenger referanse] Han har gjennom hele sin karriere hatt dramatiske sanger som sitt varemerke og er sammen med Elvis Presley den sanger som oftest blir imitert.[trenger referanse]

Jones har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Han mottok Order of the British Empire i 1999 og ble gjort til Knight Bachelor i 2006.

Diskografi, utvalgRediger

  • What's New, Pussycat (1965)
  • This Is Tom Jones (1969)
  • I (Who Have Nothing) (1970)
  • Sings She's A Lady (1971)
  • Reload (1999)

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Tom Jones, biography/Tom-Jones
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  3. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Tom Jones, 00000012670
  4. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Tom Jones, 51039
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 11. des. 2014
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, 24. jun. 2015

Eksterne lenkerRediger