Åpne hovedmenyen

Tom Jones

britisk sanger
Tom Jones
Sir Tom Jones at The Queen's Birthday Party (cropped).jpg
FødtThomas John Woodward
7. juni 1940[1][2][3][4] (79 år)
Pontypridd[5]
Ektefelle Linda Woodward (1957–)
Barn Jonathan Berkery, Mark Woodward
Beskjeftigelse Sanger[6], skuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Offiser av Den britiske imperieordenen, Grammy Award for beste nye artist (1966)
Musikalsk karriere
Sjangerpop, R&B, blues, blue-eyed soul
Instrumentvokal
Stemmetypebaryton
Aktive år1964
PlateselskapColumbia, Decca Records, Epic, Island
Nettstedhttps://www.tomjones.com/
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Thomas John Woodward (født 7. juni 1940), best kjent under sitt artistnavn Tom Jones, er en britisk Grammy-belønnet sanger som er særlig kjent for sin kraftige stemme. Han ble født i Treforest, ikke langt fra Pontypridd i søndre del av Wales.

Jones startet sin karriere på midten av 1960-tallet og siden kommet med en rekke hitsanger. Han benyttet mange stilarter, country, rock, pop, og i de senere år også disco, og har alltid klart å være mer eller mindre populær. Spesielt tidligere hadde han et sterkt seksuelt image.

Jones slo igjennom i 1965 med sangen «It's Not Unusual». Siden fulgte hitsanger som «Thunderball», (tittelsang til James Bond-filmen av samme navn), «What's New, Pussycat» (tittelsang til Woody Allen-filmen av samme navn), «Green, Green Grass of Home», «Delilah», og «She's A Lady».

Jones er en av pophistoriens store fortolkere med en meget karakteristisk vokal.[trenger referanse] Han har gjennom hele sin karriere hatt dramatiske sanger som sitt varemerke og er sammen med Elvis Presley den sanger som oftest blir imitert.[trenger referanse]

Jones har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Han mottok Order of the British Empire i 1999 og ble gjort til Knight Bachelor i 2006.

Diskografi, utvalgRediger

  • What's New, Pussycat (1965)
  • This Is Tom Jones (1969)
  • I (Who Have Nothing) (1970)
  • Sings She's A Lady (1971)
  • Reload (1999)

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Tom Jones, biography/Tom-Jones
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  3. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Tom Jones, 00000012670
  4. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Tom Jones, 51039
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 11. des. 2014
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, 24. jun. 2015

Eksterne lenkerRediger