Åpne hovedmenyen
Steffen Sørum
Født13. februar 1976 (43 år)
Beskjeftigelse Redaktør
Nasjonalitet Norge

Steffen Renè Marandon Sørum (født 13. februar 1976) er en norsk forfatter og førsteamanuensis i skrivekunst. Han er ansatt som faglig leder for Forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt. Tidligere har han vært forlagsredaktør hos Cappelen Damm og har utgitt bøker for barn, ungdom og voksne.

ForfatterskapRediger

Steffen Sørum debuterte som forfatter med romanen Du elsker meg i 2000. Sørum har tidligere vært redaktør i det litterære tidsskriftet Vinduet, i starten som gjesteredaktør under Nikolaj Frobenius og John Erik Riley. Sørum sto da blant annet for utgivelsen av Lydbok, en cd-innspilling med opplesning og musikk satt sammen og utgitt som vedlegg til denne redaksjonens siste utgivelse. Han var seinere i redaksjon med Trond Haugen og Janike Kampevold Larsen. Dobbeltnummeret om Arabia og arabisk litteratur var deres første nummer. Sørum gikk siden ut av redaksjonen etter uenighet med Gyldendal forlag om driften av tidsskriftet.

I 2002 utga han romanen Fundamentalt nå på Oktober forlag under pseudonymet Kazzab al-Abyad (Hvit løgner). Romanen var et innlegg rundt debatten innvanderlitteratur. Sørum hevdet at forlagenes blindhet for kvalitet var påfallende i jaget etter innvandrerforfatterne som kunne skrive eksotisk og samfunnsrefsende ... Boken fikk gode anmeldelser og ble senere utgitt i pocket, men da uten pseudonymet.

Steffen Sørum ble deretter redaktør for barne- og ungdomsredaksjonen i forlaget N.W. Damm & Søn (Cappelen Damm). Forlaget fusjonerte siden med Cappelen og ble Cappelen Damm.

Sørum var cricketspiller for Friends i 2004 og for Vålerenga Cricket klubb fra 2005 til 2010. Han utga en lettlest roman med cricket som tema i 2007 med tittelen Legg cricket på is. Han har også kommentert cricket for NRK flere ganger.

Sørum har studert historie ved UiB og religionshistorie og kunsthistorie ved UiO. Har også gått ved Skrivekunstakademiet i Hordaland året 1999/2000.

Høsten 2008 lanserte han bokserien Korsfarerne, en barnebokserie på fem bøker om den frankiske gutten Stefan som reiser til Det hellige land. Bokserien illustreres av Elin Maria Bugge.

2011 lanserte han første bind i sci-fi-trilogien Dødsengler en fremtiddystopi hvor et såkalt ettkjønnspolitikk er innført og hvor kun jentebarn avles opp. Bokserien ble utgitt på fire år og avsluttet i 2015.

I 2016 ble han nominert til Brageprisen for boken Skriv genialt som han skrev sammen med Eldrid Johansen og Ingrid dos Santos (illustrasjon). Mottok Kulturdepartementets pris for beste fagbok for Skriv genialt samme år.[trenger referanse]

Steffen Sørum er også aktiv samfunnsdebattant og har hatt flere kronikker i riksdekkende aviser som Dagbladet, VG, Bergens Tidene og Aftenposten.

I 2019 ble han valgt inn i Bydelsutvalget for St Hanshaugen/ Sentrum for Rødt.

BibliografiRediger

  • 2000: Du elsker meg – roman utgitt på Tiden forlag
  • 2002: Fundamentalt nå – roman, Oktober forlag, under pseudonymet Kazzab al-Abyad
  • 2006: Hilsen fra Lykkelandet – N.W. Damm & Søn
  • 2007: Legg cricket på is – iIllustrert roman, Oktober forlag
  • 2019: Norsktoppen - Boksingel, Flamme Forlag

BarnebøkerRediger

  • 2008: Korsfarerne del 1: Reisen til det hellige land – Aschehoug
  • 2008: Korsfarerne del 2: Fanget – Aschehoug
  • 2009: Korsfarerne del 3: Tempelriddernes hemmelighet – Aschehoug
  • 2009: Korsfarerne del 4: Saladins felle – Aschehoug
  • 2009: Korsfarerne del 5: Beleiret! – Aschehoug
  • 2010: En faktahest om korsfarerne – Aschehoug
  • 2011: De store oppdagerne, Cappelen Damm undervisning
  • 2011: Slaget om Troja, Cappelen Damm undervisning
  • 2012: Korsfarerne samlebind 1, Aschehoug
  • 2012: Korsfarerne samlebind 2, Aschehoug
  • 2014: Vitseløve 1 (sammen med Bendik Kaltenborn)
  • 2015: Vitseløve 2 (sammen med Bendik Kaltenborn)
  • 2018: Vitseløve 3 (Sammen med illustratør Renate Thor)
  • 2019: Krigere (Sammen med illustratør John Jamtli)

Bøkene i korsfarerserien er illustrert av Maja Bugge

UngdomsbøkerRediger

  • 2011: Dødsengler del 1: Momentum, Aschehoug
  • 2013: Dødsengler del 1: Momentum (pocket) Aschehoug
  • 2013: Dødsengler del 2: Invasjon, Aschehoug
  • 2015: Dødsengler del 3: Endelikt, Aschehoug
  • 2016: Skriv genialt (Sammen med Eldrid Johansen og Ingrid dos Santos (ill.))

Priser og NominasjonerRediger

  • 2016: Skriv genialt, nominert i åpen klasse Brageprisen
  • 2016: Skriv genialt, vinner Kulturdepartementets pris for beste fagbok

Eksterne lenkerRediger