Åpne hovedmenyen
Sonja Åkesson
Sonja Åkesson 1968.JPG
Født19. april 1926
Buttle Assembly
Død5. mai 1977 (51 år)
Halmstad
Gravlagt Skogskirkegården
Ektefelle Jarl Hammarberg
Barn Q65227592
Beskjeftigelse Forfatter, lyriker, skribent, kunstner
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelse De Nios Stora Pris (1974)

Sonja Åkesson (født 19. april 1926 i ButtleGotland, død 5. mai 1977) var en svensk forfatter, poet og billedkunstner.

Sonja Åkesson bruker å beskrives som en nyenkel poet med dikt som kritiserte samfunnet og skildret hverdagen med et avskallet språkbruk. Hun ble noen ganger kalt for «folkhemspoeten». Hennes store gjennombrudd kom i 1963 med diktsamlingen Husfrid hvor hun kritisk skrev om det samfunn som formet den samtidige kvinnen. Hun ble satt svært stor pris på av datidens nyvakte kvinnebevegelse og omfavnet av ulike feministiske profiler og bevegelser.

Hennes kanskje mest kjente dikt er nok Äktenskapsfrågan fra gjennombruddsboken Husfrid som innledes med raden «vara vit mans slav». Andre populære dikt er Åkej og Ja tack.

Som bildekunstner illustrerte hun blant annet sin bok "Hjärtat hamrar, lungorna smälter" (1972) og hennes bilder ble vist første gang på Hallands museums høstsalong i 1975.

Hun var gift med poeten og kunstneren Jarl Hammarberg. Sonja Åkesson døde i 1977 av leverkreft.

Hennes «Slagdängor» ble i 1983 sunget inn på LP-plate av Ulla Sjöblom. Hun skrev også tekster til LP-platene Sånger om kvinnor og Tjejclown. På den førstnevnte platen finnes de velkjente Den ensamma mamman i traversen med Ulla Sjöblom og Ska bli sjuksyster jag, tralala med Lottie Ejebrant.

Sonja Åkesson Sällskapet ble stiftet på Gotland i 2000

Innhold

BibliografiRediger

  • 2006 - Vara Vit Mans Slav (samling, dikt i utvalg av Jenny Tunedal)
  • 1980 - Sonjas sånger
  • 1978 - En tid att avliva (samling, prosa)
  • 1977 - Hästens öga (dikt)
  • 1976 - Ljuva sextiotal (dikter og noveller)
  • 1974 - Sagan om Siv (dikt)
  • 1973 - Dödens ungar (dikt)
  • 1972 - Hjärtat hamrar, lungorna smälter (prosadikt og tegninger)
  • 1970 - Mamman och pappan som gjorde arbetsbyte (barnebok)
  • 1969 - Slagdängor (viser med musikk av Gunnar Edander)
  • 1968 - Pris (dikt- og debattbok)
  • 1967 - Man får vara glad och tacka Gud (utvalgte dikt)
  • 1966 - Jag bor i Sverige (blandat, med grammofonskiva)
  • 1965 - Ute skiner solen (dikt)
  • 1963 - Husfrid (dikt)
  • 1962 - Efter balen (noveller)
  • 1961 - Leva livet (prosadikt)
  • 1960 - Skvallerspegel (fortelling)
  • 1959 - Glasveranda (dikt)
  • 1957 - Situationer (dikt)

DramatikkRediger

  • 1960Sammanhang eller Diamonologsamtal (med handgripligheter) ang. Klickstänkares svårigheter mm eller För tummensskull eller Puss in i ... (Hörspel, manus från boken Jag bor i Sverige.)
  • 1962Efter balen (Radio- och Tv-pjäs och scenpjäs, manus från boken Efter balen.)
  • 1965Tretton quinnor (revy)
  • 1968Pris (revy, manus från boken Pris)
  • 1968 – Hå! Vi är på väg (Hörspel, skriven tillsammans med Jarl Hammarberg)
  • 1968 – Sång till livet (Radiopjäs, skriven tillsammans med Jarl Hammarberg)
  • 1968-1970 – Livets ABC (Uruppförd på Teater Saleri, Visby 2003)
  • 1969Kändis (Hörspel, skriven tillsammans med Jarl Hammarberg)
  • 1969 – Bara nerverna eller Sjukvården har plats för er (TV-teater, aldrig uppförd. Skriven tillsammans med Siv Arb.)
  • 1970Kalaset (Barnpjäs, skriven tillsammans med Jarl Hammarberg)
  • 1970 – Höst side story (Musical, skriven i samarbete med Bengt Martin. Musik av Per-åke Sahlberg)
  • 1972Mamman och pappan som gjorde arbetsbyte (Tecknad TV-pjäs för barn. Manus från boken med samma namn)
  • 1974Sagan om Siv – (Novellfilm visad i SVT 1974. Manus från boken med samma namn.)
  • 1976Verklighetsflykt – i väntan på vadå? (musikalisk show, samarbete med Peter Ortman och Frans Sjöström)
  • 1976 – Jag väntar mig inget särskilt med posten (Radiopjäs, samarbete med Peter Ortman och Frans Sjöström)

Om Sonja ÅkessonRediger

Bengt Martin: Sonja Åkesson. Rabén & Sjögren, 1984.

Priser og utmerkelserRediger

Eksterne lenkerRediger