Den lysende sti

(Omdirigert fra «Sendero Luminoso»)

Den lysende sti (Sendero Luminoso) offisielt sett Perus Kommunistiske Parti (Partido Comunista del Peru) er et politisk parti og en gerilja-bevegelse som holder til i Latin-Amerika, spesielt i Peru. Geriljaens ideologiske orientering er marixisme-leninisme-maoisme og bygger på teoriene til Marx, Lenin og Mao, og er ennå aktiv i dag. Akademikere kaller dem ofte for Perus Kommunistiske Parti - Lysende Sti (Partido Comunista del Peru - Sendero Luminoso) for å skille dem fra andre kommunist grupper i peru. Deres væpnede fløy heter Folkets Gerilja hær (Ejercito Guerrillero Popular) og er nå bare aktiv i regionen Valle de los Ríos Apurímac, Ene y Mantaro i Ayacucho, Peru.

Den Lystende Sti sin hammer og sigd

Sendero Luminoso vil at det bestående samfunnet skal fullstendig ødelegges, fordi de mener det er urettferdig, og at det skal bygges et nytt samfunn basert på kommunismen gjennom Folkekrig og Kultur Revolusjon. Deres representanter hevder at dagens sosialistiske land er revisjonister, og at Sendero Luminoso er fortroppen til den nye internasjonale kommunist bevegelsen. Sendero Luminoso sin ideologi og strategier har inspirert andre maoistiske gerilja-bevegelser som Nepals Kommunistiske Parti(Maoistisk) før de ga opp væpna opprør i 2009. Sendero Luminoso var med å stifte RIM (1984–2012) og var en av dens viktigste medlemmer før det ble nedlagt.

En Plakat som kaller for boikott av valget.

Geriljalederen deres het Abimael Guzman og var kjent blant dem som Formann Gonzalo (Presidente Gonzalo), han ble omtalt som «kommunismens fjerde sverd». Blant mange fattige fremstod han som en religiøs profet. Abimael Guzman ble tatt til fange i september 1992, og døde i 2021. Tjen Folket i Norge hevder å følge hans tenkning og har oversatt flere av hans tekster til norsk, begge organisasjonene er medlem av Internasjonalt Kommunistisk Forbund (IKF).