Rakel Helmsdal

færøysk fortfatter

Rakel Helmsdal (født 25. september 1966 i Tårnby i Amager) er en færøysk forfatter.

Rakel Helmsdal
Rakel Helmsdal 2014 (cropped).JPG
Født25. sep. 1966[1]Rediger på Wikidata (54 år)
Beskjeftigelse Skribent, barnebokforfatter, lyrikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet FærøyeneRediger på Wikidata
Utmerkelser Barnamentanarheiðursløn Tórshavnar býráðs (2020)[2], West Nordic Council's Children and Youth Literature Prize (2016)[3]Rediger på Wikidata

BibliografiRediger

BørnelitteraturRediger

  • 1995 – Tey kalla meg bara Hugo (2. udgave: 2003)
  • 1996 – Søgur úr Port Janua
  • 1997 – Hvørjum flenna likkurnar at, Hugo?
  • 1998 – Drekar og annað valafólk, illustreret af Edward Fuglø
  • 2003 – Kom yvirum, Hugo!
  • 2004 – Nei! segði lítla skrímsl, skrevet sammen med Áslaug Jónsdóttir fra Island og Kalle Güettler fra Sverige
  • 2006 – Stór skrímsl gráta ikki, skrevet sammen med Áslaug Jónsdóttir fra Island og Kalle Güettler fra Sverige
  • 2007 – Gott hugflog Hugo
  • 2007 – Myrkaskrímsl, skrevet sammen med Áslaug Jónsdóttir fra Island og Kalle Güettler fra Sverige
  • 2008 – Skrímslasótt, skrevet sammen med Áslaug Jónsdóttir fra Island og Kalle Güettler fra Sverige
  • 2008 – Várferðin til Brúnna, Fra Mosakullan 1, illustreret af Edward Fuglø
  • 2009 – Veturin hjá Undu. Fra Mosakullan 2, illustreret af Edward Fuglø
  • 2010 – Skrímslavitjan, skrevet sammen med Áslaug Jónsdóttir fra Island og Kalle Güettler fra Sverige
  • 2011 – Skrímslahæddir, skrevet sammen med Áslaug Jónsdóttir fra Island og Kalle Güettler fra Sverige
  • 2011 – Veiða vind, musikalsk værk, bog og CD. Rakel Helmsdal skrev teksten, Kári Bech komponerede musikken og Janus á Húsagarði tegnede. Musikværket blev fremført i Norðurlandahúsið (Norden Hus i Tórshavn) for 3500 børn, som kom fra bygder fra hele landet.[4]
  • 2011 – Revurin við silkiturriklæðinum
  • 2013 - Klandursskrímsl, skrevet sammen med Áslaug Jónsdóttir og Kalle Güettler
  • 2014 - Hon, sum róði eftir ælaboganum, ISBN 978-99972-0-063-1[5]

NovellerRediger

  • 1986 - Skerdu veingir tínar, novelle, Ikaros (utgitt i Brá)
  • 1988 – Firvaldaseljarin novelle, (utgitt i Brá)
  • 1989 – Dýpið novelle, (utgitt i Brá, senere oversat til norsk i Fysta ferda bort, Samlaget, 1993)
  • 1992 – Ferðandi í tíð og rúmd (ferðahugleiðing / reiseskildring (Varðin, 52)) [6]
  • 1993 – Køksgluggin (utgitt i Barnablaðið i november og december 1993, illustreret af Edward Fuglø, også utgitt i Drekar og annað valafólk, Bókadeild Føroya Lærarafelags, 1998)
  • 1995 – Glámlýsi og mánalátur (utgitt i Birting 1995 og i bogen Søgur úr Port Janua (Historier fra Port Janua), Bókadeild Føroya Lærarafelags, 1996)
  • 1995 – Argantael (utgitt i Ein varligur dráttur í tara, MFS, 1995)
  • 1995 – Apríl (utgitt i Søgur úr Port Janua, Bókadeild Føroya Lærarafelags, 1995, også utgitt i Heiðin hind, Skúlabókagrunnurin, 1999)
  • 1996 – Skerdu vit veingir tínar, Ikaros? (udgivet i Søgur úr Port Janua / Historier fra Port Janua)
  • 2001 – Angi av ribes (udgivet i novellesamlingen Mjørki í heilum, Bókadeild Føroya Lærarafelags, 2001)
  • 2002 – Huldumjørkin (Vit lesa. Kom við (Skúlabókagrunnurin) 2002)
  • 2005 – Alioth ("Mín jólabók 2005", Bókadeild Føroya Lærarafelags)
  • 2006 – Fimm mans til eina kvartett (Svartideyði og aðrar spøkilsissøgur / Den sorte død og andre spøgelseshistorier (Bókadeild Føroya Lærarafelags) 2006)
  • 2007 – Kvirra nátt ("Mín jólabók 2007", Bókadeild Føroya Lærarafelags)
  • 2008 – Ov nógv av tí góða – og eitt sindur afturat (udgivet i "Mín jólabók 2008", Bókadeild Føroya Lærarafelags)
  • 2010 – Spitølsk novelle, publisert i Elskar – elskar ikki, som er en samling av noveller av forfattere fra de nordiske landene.[7]

DiktRediger

  • 1984 Gevið børnunum krígsleikur (Miðskiftan og CISV tíðindi i 1985).
  • 1992 - Delirium Symphonica (Brá)

SkuespillRediger

  • 1988 – Nær kemur kavin?
  • 1989 – Ævinliga árið
  • 1989 – Brúsajøkul
  • 1996 – Kvarnareygað Purpurreyða
  • 1997 – 5 violettir flugusoppar
  • 1998 – Tá mánin setur og sólin rísur
  • 1999 – Vitavørðurin
  • 2000 – Sildrekin
  • 2002 – Gomul skuld[8]

Priser m.m.Rediger

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger