Rabindranath Tagore

Bengalsk poet og filosof
Rabindranath Tagore
Rabindranath Tagore in 1909.jpg
Født7. mai 1861[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Kolkata[5][4][6][7]Rediger på Wikidata
Død7. august 1941[1][2][8][9]Rediger på Wikidata (80 år)
Kolkata[10][4][6][7]Rediger på Wikidata
Ektefelle Mrinalini Devi (18831902)[4]Rediger på Wikidata
Far Debendranath TagoreRediger på Wikidata
Søsken
6 oppføringer
Swarnakumari Devi, Hemendranath Tagore, Jyotirindranath Tagore, Dwijendranath Tagore, Satyendranath Tagore, Soudamini DebiRediger på Wikidata
Barn Rathindranath TagoreRediger på Wikidata
Utdannet ved University College London[4]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
11 oppføringer
Kunstmaler[4], lyriker[11], komponist[4], dramatiker[4], essayist[4], filosof[4], kunstner[4], skribent[4], sangtekstforfatter[4], låtskriver[4], sanger[4]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Britisk IndiaRediger på Wikidata
Utmerkelser Nobelprisen i litteratur (1913)[4][6][12][13], offiser av Den britiske imperieordenen, honorary doctor of the University of CalcuttaRediger på Wikidata
Signatur
Rabindranath Tagores signatur

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i litteratur
1913

Rabindranath Tagore (født 6. mai 1861, død 7. august 1941) var en indisk (hinduistisk) filosof, nasjonalist og forfatter som ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1913. Tagore skrev tekst og melodi til Indias nasjonalhymne Jana-Gana-Mana og Bangladesh nasjonalsang Amar Sonar Bangla. Tagore skrev på både bengali og engelsk. Han var sønn av filosofen Debendranath Tagore.

Rabindranath Tagore og hans hustru Mrinalini Devi i 1883.

Bibliografi i utvalgRediger

— Alle utgivelser er skrevet på Bengali —
      Poesi
* মানসী Manasi 1890
* সোনার তরী Sonar Tari 1894
* গীতাঞ্জলি Gitanjali, Sunget med foldede hender 1910
* Gartneren 1913
* গীতিমালা Gitimalya, Nymånen 1914
* বলাকা Balaka 1916
      Dramatikk
* বালমিকি প্রতিভা Valmiki Pratibha 1881
* বিসর্জন Visarjan 1890
* রাজা Raja 1910
* ডাক ঘর Dak Ghar 1912
* অচলায়তন Achalayatan 1912
* মুক্তধারা Muktadhara 1922
* রক্তকরবি Raktakaravi, Ildfluer 1926
      Fiksjon
* নষ্টনীঢ় Nastanirh 1901
* গোরা Gora 1910
* ঘরে বাইরে Ghare Baire, Hjemmet og verden 1916
* যোগাযোগ Yogayog 1929
      Selvbiografier
* জীবনস্মৃতি Jivansmriti 1912
* ছেলেবেলা Chhelebela 1940

ReferanserRediger

  1. ^ a b Autorités BnF, besøksdato 10. oktober 2015, data.bnf.fr
  2. ^ a b Roglo, Roglo person ID p=rabindranath;n=tagore, oppført som Rabindranath Tagore
  3. ^ Indiana Philosophy Ontology Project, besøksdato 9. oktober 2017, oppført som Rabindranath Tagore, InPhO ID thinker/3980
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p www.culturalindia.net, besøksdato 12. desember 2018
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøksdato 10. desember 2014
  6. ^ a b c Concise Literary Encyclopedia
  7. ^ a b Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Тагор Рабиндранат, besøksdato 28. september 2015
  8. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, oppført som Rabindranāth Tagore, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0064921
  9. ^ Brockhaus Enzyklopädie, besøksdato 9. oktober 2017, oppført som Rabindranath Tagore, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id tagore-rabindranath
  10. ^ Gemeinsame Normdatei, besøksdato 30. desember 2014
  11. ^ www.culturalindia.net, besøksdato desember 2018
  12. ^ www.nobelprize.org
  13. ^ www.nobelprize.org

Eksterne lenkerRediger

 Denne forfatter-, filosofi- og Nobelprisrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.