William Butler Yeats

irsk poet og dramatiker

William Butler Yeats (født 13. juni 1865 i Sandymount i grevskapet Dublin, død 28. januar 1939 i Menton i Frankrike) var en irsk poet, og en av de fremste figurer i 1900-tallets europeiske litteratur. Han var en søyle både i det irske og det britiske litterære miljøet, og i sine senere år fungerte han som irsk senator i den irske fristaten (Saorstát Éireann) i to perioder.

William Butler Yeats
Yeats i 1911
Foto: Alice Boughton
Født13. juni 1865[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Sandymount (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)[5]
Død28. jan. 1939[1][3][4][6]Rediger på Wikidata (73 år)
Menton
Roquebrune-Cap-Martin[6]
BeskjeftigelseLyriker,[7][8][9] dramatiker,[9] skribent,[8][9][10] politiker, mystiker, astrolog
Embete
  • Senator of Ireland (1st Seanad, Nominated members of Seanad Éireann, 1922–1928) Rediger på Wikidata
Utdannet vedNational College of Art and Design
The High School, Dublin
EktefelleGeorgie Hyde-Lees[11]
Partner(e)Maud Gonne
Olivia Shakespear
Margot Ruddock[12]
FarJohn Butler Yeats[11]
MorSusan Pollexfen[11]
SøskenElizabeth Yeats[11]
Lily Yeats[11]
Jack Butler Yeats[11]
Robert Corbet Yeats[11]
Jane Grace Yeats[11]
BarnAnne Yeats[11]
Michael Yeats[11]
NasjonalitetDen irske fristaten[5]
GravlagtDrumcliff[5]
MorsmålEngelsk
SpråkEngelsk[13][14]
Medlem avGolden Dawn
Royal Society of Literature
UtmerkelserNobelprisen i litteratur (1923)[15][16]
Goetheplaketten fra Frankfurt am Main (1934)[17]
Fellow of the Royal Society of Literature
Doctor of Letters
PeriodeSymbolisme
Påvirket avWilliam Blake, Friedrich Nietzsche, Edmund Spenser, Percy Bysshe Shelley, Oscar Wilde, William Morris, Emanuel Swedenborg, Jakob Böhme, Isabella Augusta Gregory
IMDbIMDb
Signatur
William Butler Yeatsʼ signatur

Nobelprisen i litteratur
1923

Liv og virke

rediger

Bakgrunn

rediger

Yeats var født i nærheten av Dublin og fikk sin utdannelse der og i London. Han tilbrakte barndommens ferier i grevskapet Sligo. Han studerte poesi i sin ungdom og var fra tidlig av fascinert av både irske legender og esoteriske, okkulte emner. Disse emnene var trekk i den første fase av hans diktning som varte omtrentlig fram til århundreskiftet.

Yeats bror var maleren Jack Butler Yeats. Hans muse i de første årene var den irske nasjonalisten og feministen Maud Gonne.

Forfatter

rediger

Hans første diktsamling ble utgitt i 1889, og dens langsomme og lyriske dikt viste Yeats’ gjeld til Edmund Spenser, Percy Bysshe Shelley, og dikterne i det prerafaelittiske broderskap. Fra 1900 vokste Yeats poesi i en mer fysisk og realistisk retning. Han vendte seg i stor grad bort fra de oversanselige svermeriene fra sin ungdom, skjønt han forble opptatt av sykliske livsteorier.

Han var en drivkraft bak den irske litterære fornyelse, og sammen med Lady Gregory, Edward Martyn og andre, opprettet han teateret Abbey Theatre. Han fungerte som teaterets sjef i dets første år. Det ble et sentrum for den irske dramatikkens fornyelse på 1900-tallet, og fikk siden status som den irske nasjonalscenen. I 1923 ble Yeats tildelt nobelprisen i litteratur som den første irlender,[18] og for hva nobelkomiteen beskrev som «inspirert poesi som i en meget kunstnerisk form gir uttrykk for ånden til en hel nasjon.»

Yeats er generelt betraktet som en av få forfattere som har skrevet sine største verk etter at de fikk prisen, blant annet The Tower (1928), og The Winding Stair and Other Poems (1929).[19] Yeats var en meget god venn av den amerikanske poeten Ezra Pound, og han skrev innledningen for den indiske forfatteren og nobelprisvinneren (1913) Rabindranath Tagores diktsamling Gitanjali (1910), som ble oversatt til engelsk og utgitt av India Society i 1912.[20]

Bibliografi (utvalg)

rediger
 
William Butler Yeats, 1933
  • The Wanderings of Oisin and Other Poems (1889)
  • The Celtic Twilight (1893)
  • The Lake Isle of Innisfree (1893)
  • The land of heart's desire (1894)
  • The secret rose (1897)
  • The Wind Among the Reeds (1899)
  • Cathleen ni Houlihan (1902)
  • Ideas of Good and Evil (1903)
  • In the Seven Woods (1904)
  • Discoveries (1907)
  • Deirdre (1907)
  • The green helmet (1910)
  • Responsibilities (1914)
  • The Wild Swans at Coole (1917)
  • Four Plays for Dancers (1921)
  • Four Years (1921)
  • The Cat and the Moon (1924)
  • A Vision (1925)
  • Autobiographies (1926)
  • The Tower (1928)
  • The Winding Stair and Other Poems (1933)
  • Collected Plays (1934)

Referanser

rediger
  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ RKDartists, «William Butler Yeats», RKD kunstner-ID 85936[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 26186, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b c www.biography.com, besøkt 4. september 2018[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b Archivio Storico Ricordi, Archivio Storico Ricordi person-ID 12779, besøkt 3. desember 2020[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ (på en) Union List of Artist Names, ULAN 500019359, Wikidata Q2494649, https://www.getty.edu/research/tools/vocabularies/ulan/ 
  8. ^ a b Archivio Storico Ricordi, Archivio Storico Ricordi person-ID 12779, Wikidata Q3621644, http://www.archivioricordi.com 
  9. ^ a b c https://cs.isabart.org/person/26186; Archive of Fine Arts; besøksdato: 1. april 2021; abART person-ID: 26186.
  10. ^ Charles Dudley Warner, red. (1897) (på en), Library of the World's Best Literature, Wikidata Q19098835, https://www.bartleby.com/lit-hub/library 
  11. ^ a b c d e f g h i j Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  12. ^ books.google.de, besøkt 14. januar 2022[Hentet fra Wikidata]
  13. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11929497r; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 11929497r.
  14. ^ CONOR.SI, CONOR.SI-ID 12516707, Wikidata Q16744133 
  15. ^ www.nobelprize.org[Hentet fra Wikidata]
  16. ^ www.nobelprize.org[Hentet fra Wikidata]
  17. ^ Oxford Dictionary of National Biography, Oxford Biography Index Number 37061[Hentet fra Wikidata]
  18. ^ «The Nobel Prize in Literature 1923». Nobelprize.org.
  19. ^ Frenz, Horst (1969): «The Nobel Prize in Literature 1923», Nobel Lectures, Literature 1901–1967.
  20. ^ «William Butler Yeats». Open.ac.uk.

Litteratur

rediger
  • Cleeve, Brian (1972): W.B. Yeats and the Designing of Ireland's Coinage. New York: Dolmen Press. ISBN 0-85105-221-5
  • Foster, R. F. (1997): W. B. Yeats: A Life, Vol. I: The Apprentice Mage. New York: Oxford UP. ISBN 0-19-288085-3
  • Foster, R. F. (2003): W. B. Yeats: A Life, Vol. II: The Arch-Poet 1915–1939. New York: Oxford UP. ISBN 0-19-818465-4
  • Hone, Joseph (1943): W.B. Yeats, 1865–1939. New York: Macmillan Publishers. OCLC: 35607726
  • Igoe, Vivien (1994): A Literary Guide to Dublin. Methuen Publishing. ISBN 0-413-69120-9
  • Jordan, Anthony J. (1997): Willie Yeats & The Gonne-MacBrides. Westport Books ISBN 0-9524447-1-2
  • Jordan, Anthony J. (2000): The Yeats Gonne MacBride Triangle. Westport Books ISBN 0-9524447-4-7
  • Jordan, Anthony J. (2003): W.B. Yeats Vain; Glorious; Lout. A Maker of Modern Ireland. Westport Books. ISBN 0-9524447-2-0
  • Jordan, Anthony J. (2013): Arthur Griffith with James Joyce & WB Yeats, Liberating Ireland Westport Books. ISBN 978-0-9576229-0-6.
  • Longenbach, James (1988): Stone Cottage: Pound, Yeats, and Modernism. New York: Oxford UP. ISBN 0-19-506662-6
  • O'Neill, Michael. (2003): Routledge Literary Sourcebook on the Poems of W.B. Yeats. Routledge. ISBN 0-415-23475-1.
  • Ryan, Philip B. (1998): The Lost Theatres of Dublin. Wiltshire: The Badger Press. ISBN 0-9526076-1-1
  • Yeats, W. B. (1994): The Collected Poems of W.B. Yeats. Wordsworth Poetry Library. ISBN 1-85326-454-7
  • Yeats, W. B. (1900): «The Philosophy of Shelley's Poetry» i: Essays and Introductions, 1961. New York: Macmillan Publishers. OCLC 362823

Eksterne lenker

rediger