Peder og Hammarforsens brus

«Peder og Hammarforsens brus» er en sang fra Vømmøl Spellmannslag, utgitt på deres debutalbum Vømmøl'n i 1974. Sangen er skrevet av Kristian Schravlevold alias Hans Rotmo i 1967, og er basert på en vits.[1]

«Peder og Hammarforsens brus»
AlbumVømmøl'n
Artist, bandVømmøl Spellmannslag
Utgitt1974
Innspilt1974
Sjangerfolkemusikk, pop
Lengde2:05
PlateselskapMAI
Låtskriver(e)Kristian Schravlevold
Produsent(er)Arvid Esperø,
Harald Are Lund

Historien og musikken rediger

Vitsen handler om en kar som er på bygdefest, og ønsker å høre en spesiell låt. Han går frem til spellemannen som spiller til dans, og spør om han kan spille «Hammarforsens brus». Spellemannen svarer bekreftende, og setter i gang med å spille låta. Problemet er at det spellemannen spiller ikke ligner på den ønskede låta: «Sei mæ nu, du Peder, va det der Hammarforsens brus?» Spellemannen har svar på tiltale: «Ja, sa Peder, men du skjønne det – det va fossen ætte utbygginga (til kraftverk) i 1963» Musikken er en blanding av folkemusikk og pop, en stil som gjode Vømmøl Spellmannslag populære i Norge første gang i 1974 og 1975. Det benyttes enkle instrumenter som lurk, bass, mandolin og fiolin.

Musikere rediger

Konsertfremføringer rediger

«Peder og Hammarforsens brus» ble spilt på nærmest samtlige konserter med Vømmøl Spellmannslag i bandets korte karriere. Senere ble den tidvis spilt av Hans Rotmo og hans forskjellige band og prosjekter på 1970-tallet og 1980-tallet.

Offisiell utgivelse med konsertopptak av «Peder og Hammarforsens brus»:

  • Vømmøl'n, på bonus-CD fra ny-utgivelsen i 2009.

Referanser rediger

  1. ^ Vømmøl'n – 2CD ny-utgivelse 2009, Tekst på innercoveret av Hans Rotmo