Peder Nielsen Kiøge

Peder Nielsen Kiøge eller Kjøge ((fødeår og sted ukjent men antagelig er det Køge i Danmark, død i mai 1695) var en dansk embedsmann og salmedikter.

I 1648 ble han utnevnt til tingskriver for Baag Herred ved Assens, og i 1686 tillike skriver for Vends herredsting. 1655-60 nevnes han som byskriver i Assens, men han mistet sin eiendom på grunn av Svenskekrigen og bodde fra 1662 på Mygindgård i Holevad sogn.

Året etter kjøpte han en gård i Turup, men flyttet i 1668 tilbake til Assens, hvor han samme år ble råd­mann. Fra 1682 til sin død i mai 1695 var han byfogd i Assens.

Han skrev en rekke vers og salmer, og utgav

Vandre-Bog udi Riim: Indeholdende Morgen og Aften-Bønner/ med Morgen og Aften-Sange Til Hver Dag i Ugen/ særdelis og andre adskillige Bønner og Sange/ Paa alle Fæst-Dage/ saa og udi alle haande anliggende at læse og siunge/ Forfattet og dictet enhver Gudelskende til Tieniste af Peder Nielsen Kiøge Byefoged udi Assens/ saa og Herridtz-Skriver udi Baagvetz Herrid udi Fyen 1693. Hans forbilleder var Sthen og Kingo, og det mærkes; men der er også originale livs- og naturbilleder.

Noen av Kiøges salmer gikk inn i J. Laverentsens salmebog i 1709, og en enkelt er gått videre til i dag: «De hellig tre Konger lystig og glad». Den er også i oversettelse medtatt som helligtrekongerssalme i den norske katolske salmeboken Lov Herren av år 2000.

Kilder rediger

Jørgen Kjærgaard: Salmehåndbog bd. I, Det Kgl. Vajsenhus' Forlag 2003