Åpne hovedmenyen

Oscar Stjerne

svensk skribent
Oscar Stjerne
Oscar Stjerne.jpg
Født17. februar 1873
Død24. oktober 1917 (44 år)
Beskjeftigelse Skribent, lyriker, journalist
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelser De Nios Stora Pris (1916)

Oscar Stjerne (født 1873 i Los, død 1917), var en svensk forfatter av dikt og viser.[1] Han benyttet seg også av pseudonymet Jong på Hea.

Etter å ha tatt studenteksamen i Karlstad 1893 studerte han både i Uppsala og i Göteborg, uten å avlegge eksamen. I 1899 overtok han stillingen etter Gustaf Fröding i redaksjonen til Karlstads-Tidningen, og arbeidet her frem til 1913.[1]

Stjerneskolan i Torsby er oppkalt etter ham.

BibliografiRediger

  • Visor och värs 1901
  • Minne från skyttefästen i mars 1902, 1902
  • Prolog vid Karlstads teaters tioårsdag 1903
  • För brödralanden 1904
  • Skyddsänglar 1904
  • Barmhärtigheten 1905
  • Prins Gifmild 1905
  • Vårt eniga folk 1905
  • Sol och snö 1906
  • Hjärtats lag 1906
  • En minnessång vid ungdomsmötet i Säffle midsommaren 1906, 1906
  • Den dömde 1908
  • Värmlands ungdoms sommarsång 1908
  • Hemfolk å hemlåt tå'n Jong på Hea 1909
  • Till vår moder hembygden 1910
  • Sångerna om hemmet 1911
  • Skuggspel 1916
  • Lovsånger och andra dikter 1917
  • Värmlandssånger 1918
  • Visor som tystna 1918
  • Minnessånger och andra dikter 1923
  • Dikter 1943

MusikkRediger

  • Det dagas av Skilda stigar

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b «Oscar Stjerne» (svensk). Föreningen Värmlandslitteratur. Besøkt 10. oktober 2016.