Ordenen for arbeidets ære

Ordenen for arbeidets ære (bulgarsk: орден „Трудова слава”) er en bulgarsk orden innstiftet 28. mai 1974 til belønning av arbeidere for lang og tro tjeneste. I Folkerepublikken Bulgarias ordensvesen rangerte Ordenen for arbeidets ære på nivå seks. Etter at Bulgaria endret styresett og innførte flerpartidemokrati og markedsøkonomi ble ordenen avskaffet.

Ordenen for arbeidets ære

Inndeling rediger

Ordenen for arbeidets ære har tre trinn:

  • 1. klasse
  • 2. klasse
  • 3. klasse

Insignier rediger

Ordenstegnet for Ordenen for arbeidets ære består av en stjerneformet medaljong med seks kvadratformer vekselvis med seks hveteaks. Midtmedaljongen er rødemaljert med en hvit, femtagget stjerne i midten. Medaljongen er omgitt av en hvit bord hvorpå innskriften «НРБ» (FRB, forkortelse for Folkerepublikken Bulgaria) og «Трудова слава» (arbeidets ære) adskilt av små stjerner. Ordenstegnet for 1. klasse er i gult metall, for 2. klasse i hvitt metall og for 3. klasse i grått metall.

Ordensbåndet er blått med kantstriper i hvitt, grønt og rødt på venstre side av båndet.

Tildeling rediger

Ordenen for arbeidets ære ble tildelt arbeidere i industrien, bygningsbransjen, transportsektoren og landbruket for langvarig, hengiven arbeidsinnsats i én og samme virksomhet. Utnevnelse skjedde til laveste grad med forfremmelse etter ytterligere arbeidsår.

Til sammen 6 557 personer mottok Ordenen for arbeidets ære.

Kilder rediger

  • Furlan, Marjan: Socialist Bulgaria. Orders and Medals 1944–1991, Toronto: Militaria House, 1997, s. 30
  • Petrov, Todor: Bulgarian Orders and Medals 1878–2005, Sofia: Voenno izdatelstvo, 2005, s. 230. ISBN 954-509-317-X