Åpne hovedmenyen
Olav Vesaas
Olav Vesaas.jpg
Vesaas i 2007.
Foto: Jarle Vines
Født21. desember 1935 (83 år)
Vinje
Far Tarjei Vesaas
Mor Halldis Moren Vesaas
Søsken Guri Vesaas
Beskjeftigelse Journalist, skribent, biograf
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Storegutprisen (2018)

Olav Vesaas (født 21. desember 1935 i Vinje i Telemark) er en norsk journalist og forfatter.

Han tok lærerskoleeksamen i 1959 og cand. philol.-eksamen med nordisk hovedfag ved Universitetet i Oslo i 1968. Samme år ble han ansatt i NRK for å arbeide med litteratur- og kulturprogrammer i radio. Han er blant annet kjent som programleder for radioprogrammet Språkrøret og for mange litteraturprogram. Han arbeidet i NRK i nesten 30 år bortsett fra to år som forlagssjef for Det Norske Samlaget. Olav Vesaas har i flere år vært medlem av ulike litteraturutvalg i Norsk kulturråd og satt også i styret for Nordens hus på Island og for Norsk-finsk kulturfond. Han har vært medlem av Bokklubbens lyrikkutvalg og har redigert flere diktantologier.

Han har skrevet biografier om Aasmund Olavsson Vinje, Tarjei Vesaas og Halldis Moren Vesaas.

Olav Vesaas er sønn av forfatterne Halldis Moren Vesaas og Tarjei Vesaas og eldre bror av barnebok-redaktøren Guri Vesaas.

BibliografiRediger

  • 1985: Tarjei Vesaas om seg sjølv, som redaktør
  • 1992: Telemark – dikt og draum
  • 1994: Rolf Jacobsen – en stifinner i hverdagen
  • 1995: Løynde land – ei bok om Tarjei Vesaas, biografi
  • 2001: Aasmund Olavsen Vinje – ein tankens hermann, biografi
  • 2007: Å vera i livet : ei bok om Halldis Moren Vesaas, biografi

Olav Vesaas har også redigert flere bøker med tekster av foreldrene Tarjei og Halldis Moren Vesaas.

Eksterne lenkerRediger