Olav Vesaas

norsk journalist og forfatter

Olav Vesaas (født 21. desember 1935 i Vinje i Telemark) er en norsk journalist og forfatter.

Olav Vesaas
Olav Vesaas.jpg
Vesaas i 2007.
Foto: Jarle Vines
Født21. desember 1935Rediger på Wikidata (85 år)
VinjeRediger på Wikidata
Far Tarjei VesaasRediger på Wikidata
Mor Halldis Moren VesaasRediger på Wikidata
Søsken Guri VesaasRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist, skribent, biografRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Storegutprisen (2018)[1]Rediger på Wikidata

Han tok lærerskoleeksamen i 1959 og cand. philol.-eksamen med nordisk hovedfag ved Universitetet i Oslo i 1968. Samme år ble han ansatt i NRK for å arbeide med litteratur- og kulturprogrammer i radio. Han er blant annet kjent som programleder for radioprogrammet Språkrøret og for mange litteraturprogram. Han arbeidet i NRK i nesten 30 år bortsett fra to år som forlagssjef for Det Norske Samlaget. Olav Vesaas har i flere år vært medlem av ulike litteraturutvalg i Norsk kulturråd og satt også i styret for Nordens hus på Island og for Norsk-finsk kulturfond. Han har vært medlem av Bokklubbens lyrikkutvalg og har redigert flere diktantologier.

Han har skrevet biografier om Aasmund Olavsson Vinje, Tarjei Vesaas og Halldis Moren Vesaas.

Olav Vesaas er sønn av forfatterne Halldis Moren Vesaas og Tarjei Vesaas og eldre bror av barnebok-redaktøren Guri Vesaas.

BibliografiRediger

  • 1985: Tarjei Vesaas om seg sjølv, som redaktør
  • 1992: Telemark – dikt og draum
  • 1994: Rolf Jacobsen – en stifinner i hverdagen
  • 1995: Løynde land – ei bok om Tarjei Vesaas, biografi
  • 2001: Aasmund Olavsen Vinje – ein tankens hermann, biografi
  • 2007: Å vera i livet : ei bok om Halldis Moren Vesaas, biografi

Olav Vesaas har også redigert flere bøker med tekster av foreldrene Tarjei og Halldis Moren Vesaas.

ReferanserRediger

  1. ^ arkiveringsdato 1. oktober 2019, arkiv-URL web.archive.org, lnk.no

Eksterne lenkerRediger