Ola Jonsmoen

norsk filolog, forfatter og politiker
Ola Jonsmoen
Ola Jonsmoen.jpg
Født9. juli 1932[1]Rediger på Wikidata (88 år)
AlvdalRediger på Wikidata
Ektefelle Unni-Lise JonsmoenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, barnebokforfatter, lyrikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Kongens fortjenstmedalje, Hedmark fylkeskommunes kulturpris (1989), Heidersprisen Aasmund Olavson Vinje (1991), Målprisen (2003)Rediger på Wikidata

Ola Jonsmoen (født 9. juli 1932 i Alvdal) er en norsk forfatter, lokalpolitiker og skolemann, med nynorsk som skriftsspråk. Han er cand.philol fra Universitetet i Oslo i 1962 med hovedfag i nordisk. Han har vært rektor ved Tynset Gymnas (Holmen videregående skole), nå Nord-Østerdal videregående skole fra 1977 til 1995.

ForfatterskapRediger

Jonsmoen debuterte med diktsamlinga Dagen i 1959. Han har gitt ut flere diktsamlinger, novellesamlinger, barnebøker, skuespill, skjemtebøker og romaner, flere av bøkene med illustrasjoner eller vignetter av hans kone Unni-Lise Jonsmoen. Mange vil imidlertid mene at Jonsmoen når høyest og er på sitt mest karakteristiske i sine kåseri, gjerne med titler som «Utkanten – midt i verda!».

Han har skrevet skuespillene Ei fjellbygd (etter Nicolai Ramm Østgaards roman), Dei urolege av hjarte og Bak lengste mil; de to siste oppført som olsokspel i Tylldal.

Politiker og samfunnsdebattantRediger

Jonsmoen har representert Venstre i kommunestyret i Alvdal i to perioder fra 1963 til 1971. Han ble valgt inn på nytt i 1995 og i 1999. Fra 1999 til 2003 var han varaordfører. Han har vært en markant talsmann spesielt i kulturspørsmål i kommunen, blant annet som mangeårig medlem av Hovedutvalget for kultur og fritid, og av bygdeboknemnda. Han har også vært medlem av Norsk språkråd, Norsk kulturråd, Statens bibliotekråd og nestleder i Statens seniorråd.

For sitt mangeårige virke i kommunens kulturliv fikk han og ektefellen Unni-Lise Jonsmoen Einar Steimoeggens Minnediplom i 1992.

Ola Jonsmoen fikk Kongens fortjenstmedalje i gull i 2002.

BibliografiRediger

  • Dagen, vinden og hjartet – dikt (1959)
  • Singeling for rare ting - barnebok (1961) (illustrert av Unni-Lise Jonsmoen)
  • Humle Brumle - barnedikt (1962) (illustrert av Unni-Lise Jonsmoen)
  • Omvegar, – dikt (1967)
  • Timinan-Frikk og Peppar-Jon – barnebok (1968)
  • Godnatt alle snille – barnebok (1969)
  • Jonas ved Amasonas – barnedikt (1969)
  • I Blåfugl kro – noveller (1970)
  • Celle– dikt (1971)
  • Da vi fekk ein bror – barnebok (1971)
  • Luringar i sør og nord – barnebok (1971)
  • Den døde er død – skuespill (1972)
  • Om desse steinane tala – (1973)
  • Morn, røvarungar – barnebok (1973) (illustrert av Unni-Lise Jonsmoen)
  • Kabalmennesket – noveller (1974)
  • Flaggermus i grisehus – barnebok (1974) (illustrert av Unni-Lise Jonsmoen)
  • Liv i grenda – barnebok (1976) (illustrert av Unni-Lise Jonsmoen)
  • Fartsgrense null – viser og dikt for barn (1976) (illustrert av Unni-Lise Jonsmoen)
  • Fantasi og fakta – sakprosa, lærebok (1978) (sammen med Atle Røhme)
  • Farlig ferd for fire – barnebok (1978)
  • Så glad at det kiler i foten – sangspel for barnekor (1978) (musikk ved Ellef Røe)
  • Til bekken etter vatn – diktsamling (1979)
  • Ei fjellbygd – musikkspel fritt etter Nicolai Ramm Østgaards En fjeldbygd – Billder fra Østerdalen (1979) (musikk ved Ellef Røe)
  • Morgonmat og synnavind – kåseri (1980) (illustrert av Unni-Lise Jonsmoen)
  • Ingen helter i Snare-veien – barnebok (1980) (illustrert av Per Christiansen) / Nynorsk utgave Ingen heltar i Snare-vegen (1981)
  • Filister.. hunden? – novellesamling (1981) (illustrert av Unni-Lise Jonsmoen)
  • Huset med alle vindauga – skuespill (1981)
  • Dei urolege av hjarte – olsokspel (1983) (musikk av Ellef Røe)
  • Endeleg min tur – barnebok (1984)
  • Ut å sjå og heim og dans – dikt (1985)
  • Middagshøgder – roman (1986)
  • Billett båe vegar – noveller for barn og ungdom (1986)
  • Utkanten midt i verda – (1988) (illustrert av Unni-Lise Jonsmoen)
  • Endestasjonar – noveller (1990)
  • Dreng. Hund og hann. Frå ein labradors liv – (1990) (illustrert av Unni-Lise Jonsmoen)
  • Flyktning i snøen – barnebok (1990) (illustrert av Unni-Lise Jonsmoen)
  • Sivil-Sara – billedbok (1993) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Skjoldlua. Kvardagsbruk og brukskunst – sakprosa (1993) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Madeira-hanen – noveller (1994)
  • Nordspor – roman (1995)
  • Bikkjeredd – noveller for ungdom (1995)
  • Den store møteboka – sakprosa (1997) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Langpoteta – sakprosa (1997) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Den nye sjukeboka – sakprosa (1998) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Høgder over havet – diktsamling (1999) (illustrert av Unni-Lise Jonsmoen)
  • Boa struts – billedbok (2000) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Bak lengste mil – olsokspel (2001)
  • Minneboka. Stutt versjon – sakprosa (2001) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Vinterbrann – noveller (2002)
  • Meining som merkevare – essays (2003)
  • Lommeboka – sakprosa (2003) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Den vesle bygdeboka – sakprosa (2003) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Sølverglans og andre noveller – novellesamling (2005)
  • Skal vi synge eller slåss – epistler (2006)
  • Ansiktsløfteboka. Eit kunnskapsløft for folk som vil forandre sin skjebne – sakprosa (2007) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Utkant i kant på kanten– scenetekster (2007)
  • Kentaur, men helst hest – dikt (2008)
  • Johannes i sporet. Hysj, hysj! – barnebok (2009) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Den naturvenlege hageboka – sakprosa (2009) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Dagboka – sakprosa (2010) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Johannes til fjells. Sjå, sjå! – barnebok (2010) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Ekteskapsboka. Bruksanvisning. – småbok (2011) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Johannes og villreinen. Hør, hør! – barnebok (2011) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Johannes og nordlyset – barnebok (2012) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Betonggras – noveller (2012)
  • Johannes og bjørnen - barnebok (2013) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Nesting - dramatikk (2013)
  • Johannes i vinden - barnebok (2014) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Joggeboka – sakprosa (2014) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Ametyst – roman (2014)
  • Johannes i snøen – barnebok (2015) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Hytteboka – sakprosa (2015) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Johannes i juli – barnebok (2016) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Den som baker brød har gode hender – noveller (2016)
  • Gammal og god – sakprosa (2016) (sammen med Unni-Lise Jonsmoen)
  • Det står til liv – dikt (2017)
  • Lystig låt og mindre gråt – viser (2019) (illustrert av Unni-Lise Jonsmoen, melodier av Ellef Røe og Knut Stiklestad)
  • Milla nordasno og synnavind. Undringar og ytringar. – essays (2019)
  • Mann i blå dress – noveller (2019)
  • Blåknute – roman (2020)

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Autorités BnF, besøksdato 30. desember 2019, BNF-ID 12206647j, catalogue.bnf.fr

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger