Norman Greenbaum

amerikansk sanger og musiker
Norman Greenbaum
FødtNorman Joel Greenbaum
20. november 1942[1]Rediger på Wikidata (77 år)
MaldenRediger på Wikidata
Utdannet ved Boston University College of Fine ArtsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musiker, sanger, låtskriver, sanger-låtskriver, plateartist[2]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerRock
Instrumentvokal
Aktive år1969
PlateselskapReprise
Nettstedhttp://www.spiritinthesky.com
IMDbIMDb

Norman Joel Greenbaum (født 20. november 1942) er en amerikansk sanger og låtskriver. Han er best kjent for å ha skrevet og framført sangen «Spirit in the Sky», som ble utgitt i 1969.

Tidlig livRediger

Greenbaum ble født i Malden i Massachusetts. Han vokste opp i en ortodoks jødisk familie og gikk på hebraisk skole.[3] Hans interesse for musikk ble opprinnelig vekket av blues fra Sørstatene og folkemusikk som var populært på slutten av 1950- og begynnelsen av 1960-tallet. Han spilte med ulike band mens han gikk på high school og studerte musikk ved Boston University i to år. Mens han gikk på college opptrådte han på lokale kafeer men droppet etter hvert ut og flyttet til Los Angeles i 1965.[4]

KarriereRediger

Greenbaum er mest kjent for sin sang «Spirit in the Sky». Sangen, med sin kombinasjon av tunge gitarriff, klapping og åndelige tekster, ble utgitt av Reprise Records i 1969. Den solgte i to millioner eksemplarer i 1969 og 1970,[5] og fikk en gullplate fra RIAA. Den har senere blitt brukt i mange filmer, reklamer og tv-serier.[5]

Selv om «Spirit in the Sky» har et klart kristent tema, var og er Greenbaum fortsatt praktiserende jøde.[4][3] Greenbaum sier han ble inspirert til å skrive sangen etter å ha sett countrysangere på tv. I et intervju sa Greenbaum at Western-filmer var den virkelige inspirasjonen til «Spirit in the Sky»:[6]

 If you ask me what I based «Spirit In The Sky» on ... what did we grow up watching? Westerns! These mean and nasty varmints get shot and they wanted to die with their boots on. So to me that was spiritual, they wanted to die with their boots on. 
– Norman Greenbaum
 So that was the trigger that got you to write the song? 
– Ray Shasho
 Yes. The song itself was simple, when you're writing a song you keep it simple of course. It wasn't like a Christian song of praise it was just a simple song. I had to use Christianity because I had to use something. But more important it wasn't the Jesus part, it was the spirit in the sky. Funny enough ... I wanted to die with my boots on. 
– Norman Greenbaum

Selv om Greenbaum vanligvis blir regnet som en one-hit wonder,[4][3] har flere av hans plater gode listeplasseringer, som "Canned Ham" fra 1970, som nådde nummer 46 på Billboards popliste. I 1966,[7] da han var bandleder og komponist i Dr. West's Medicine Show and Junk Band, skrev han novelty-sangen «The Eggplant That Ate Chicago».[7]

Personlig livRediger

Greenbaum har lenge vært bosatt i Santa Rosa i California.[4] Han ble hardt skadet i 2015 da bilen han var passasjer i tok en venstresving foran en motorsykkel på Occidental Road, motorsyklisten ble drept og passasjeren på motorsykkelen ble også skadet.[8] Greenbaum har senere kommet tilbake på scenen.[9]

DiskografiRediger

  • Spirit in the Sky (1969)
  • Norman Greenbaum with Dr. West's Medicine Show and Junk Band (1969)
  • Back Home Again (1970)
  • Petaluma (1972)

ReferanserRediger

  1. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Norman Greenbaum, 266378
  2. ^ 29. jul. 2019
  3. ^ a b c Benarde, Scott R. (2003). Stars of David: rock'n'roll's Jewish stories. UPNE. s. 186. ISBN 1-58465-303-5. 
  4. ^ a b c d McNichol, Tom (24. desember 2006). «A 'Spirit' From the '60s That Won't Die». The New York Times. Besøkt 8. mars 2019. 
  5. ^ a b Murrells, Joseph (1978). The Book of Golden Discs (2nd utg.). London: Barrie and Jenkins Ltd. s. 280. ISBN 0-214-20512-6. 
  6. ^ Shasho, Ray (23. desember 2011). «Exclusive: Norman Greenbaum reveals the true origin of 'Spirit In The Sky'». Classic Rock Music Reporter. Besøkt 8. mars 2019. 
  7. ^ a b Whitburn, Joel (2000). Top Pop Singles 1955-1999. Menomonee Falls, WI: Record Research Inc. s. 183. ISBN 0-89820-139-X. 
  8. ^ «Crash kills motorcyclist; singer Greenbaum critically injured». Santa Rosa Press Democrat. 28. mars 2015. Besøkt 8. mars 2019. 
  9. ^ «December 22 Vallejo A&E Source: Greenbaum keeps finding the ‘Spirit in the Sky’». Times-Herald (engelsk). 21. desember 2016. Besøkt 8. mars 2019. 

Eksterne lenkerRediger