Miron Bronislaw Omenta

Miron Bronislaw Omenta (født i Polen 1836, død i Trondheim 1884) var en polsk-norsk fotograf som virket i Trondheim fra 1864 til 1884.

Miron Bronislaw Omenta
Født1836Rediger på Wikidata
Polen
Død1884Rediger på Wikidata
Trondheim
BeskjeftigelseFotograf Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Brudebilde ca. 1870 av ukjent par. Påskrift på baksiden: Fru Sara Hall med en venlig hilsen fra originalene. Håber kontravisit. Fra Oslo Museums samlinger.

Omenta tok del i Januaroppstanden i Polen i 1863, og ble skadet for livet. Han mistet det ene beinet og måtte hinke omkring på trebein.[1] Han hadde sitt første atelier i Kongens gate 15 i Trondheim. Den 26. november 1864 kunne en lese følgende avertissement i Adresseavisen:

«Mærk! Mærk! Mærk! Bønder af begge Kjøn i National- og Folkedragter, Arbeids- og Haandværksfolk i Deres Arbeidsdragt og med deres Redskaber, i Grupper og Enkeltvis, anmodes om at komme op i mit photographiske Atelier, hvor de vil blive aftaget og erholde et Exemplar af Billedet, uden nogen Betaling. NV: Frisøgning varer kun 1 Maaned. Kongens Gade, Bundtmager Wolters Gaard. Miron B. Omenta.» I 1866 reklamerte han for at «Fotografier af Udgravninger i Domkirken erholdes.»

I 1870 kom han i kompaniskap med tidligere skuespiller og teaterleder Harald Nielsen, som hadde valgt å gå over til fotografyrket. De hadde atelier i «Stadthamborggaarden» i Dronningens gate 27, på hjørnet mot St. Olavs gate.

Allerede før Nielsen i 1876 valgte å flytte til Bergen hadde de skilt lag. Miron Bronislaw Omenta hadde nå skaffet seg atelier og egen forretning i Prinsens gate 21, og opptrådte også i kortvarig kompaniskap med en fotograf Christensen [= uidentifisert], under firmamerket «Christensen & Omenta». I 1878 finner vi en annonse hvor Omenta gjør kjent at han som fagmann trosset vær og vind: «Aftagningen foregaar i hvilketsomhelst Veir.»

Referanser rediger

  1. ^ Omenta kom samtidig med en håndfull andre polakker som alle ønsket å prøve lykken som fotograf. En av disse var den senere hoffotograf Ludwik Szacinski.

Litteratur rediger

  • Bonge, Susanne: Eldre norske fotografer; Fotografer og amatørfotografer i Norge frem til 1920, Bergen 1980. ISBN 82-7130-014-8
  • Røkke, Inger-Johanne Glasø: Trondhjems første fotografer. Trondhjemske samlinger, 1990.
  • Preus museum: Upublisert materiale. Horten 2011.