Marta Schumann

Marta Schumann (født Marta Myklebust 4. februar 1919 i Valldal i Norddal kommune, død 24. april 1994 i Molde) var en norsk forfatter.[1]

Marta Schumann
Født4. feb. 1919Rediger på Wikidata
Død24. apr. 1994Rediger på Wikidata (75 år)
Beskjeftigelse Lyriker, skribent, science fiction-forfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Gyldendals legat (1980), Møre og Romsdal fylkes kulturpris (1983)Rediger på Wikidata

Hun utdannet seg til teleoperatør, og arbeidet ved ulike telestasjoner fram til 1969. Først da debuterte hun som forfatter, med den historiske romanen Korset under Skuggefjellet, som hun mottok Sunnmørsprisen for. [1]

Schumann utga både historiske romaner, en samtidsroman, framtidsromaner, noveller og dikt. Den historiske trilogien fra det 18. århundre Korset under Skuggefjellet (1969), Jomfru Maria på Sæbostad (1971) og Femja (1973) regnes for hennes hovedverk.[2]

Fra 1969 arbeidet hun full tid som forfatter og kulturarbeider. Hun ble tildelt Statens treårige arbeidsstipend og mottok senere Statens garantiinntekt for kunstnere.[1]

Hun ble belønnet med Gyldendals legat i 1980.

BibliografiRediger

  • Korset under Skuggefjellet – historisk roman (1969)
  • Jomfru Maria på Sæbostad – historisk roman (1971)
  • Femja – historisk roman (1973)
  • Kristi sine søner – roman (1977)
  • Fotfolk – noveller (1980)
  • Våge å tenkje – framtidsroman (1983)
  • Tynn hinne – framtidsroman (1986)
  • Utbrot – roman (1989)
  • Sky fuglar – dikt (1992)

Priser og utmerkelserRediger

  • Skjelderup-prisen 1974 fra Ingvald Skjelderups legat for fremjing av nynorsk mål

ReferanserRediger

  1. ^ a b c Rottem, Øystein (25. februar 2020). «Marta Schumann». Norsk biografisk leksikon. Besøkt 5. april 2021. 
  2. ^ Sæbøe, Jostein (1999). Litteraturen i Romsdal : frå andre verdskrig til tusenårsskiftet. Molde: Romsdal Sogelag. s. 24–25. ISBN 82-90169-59-0. OCLC 249977438. 


Forrige mottaker:
Cecilie Løveid
og Wera Sæther
Vinner av Gyldendals legat
delt med Tormod Haugen

Neste mottaker:
Gidske Andersen
og Stein Mehren
 Denne biografien om en forfatter, lyriker eller dramatiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.