Marie Under

Marie Under (født 27. mars 1883 i Tallinn, død 25. september 1980 i Stockholm) var en estisk lyriker. Hun var en av stifterne av Estisk forfatterforening i 1922.

Marie Under
Marie Under circa 1903 by Max Meixner of Reval (Tallinn).jpg
Født27. mars 1883[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Tallinn[5]Rediger på Wikidata
Død25. september 1980[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (97 år)
Stockholm[6]Rediger på Wikidata
Gravlagt SkogskirkegårdenRediger på Wikidata
Ektefelle Artur AdsonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lyriker, arkivar, oversetter, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Estland, SverigeRediger på Wikidata
Medlem av Bayerische Akademie der Schönen KünsteRediger på Wikidata
Utmerkelser Henrik Visnapuu Literature Prize (1964)Rediger på Wikidata

BiografiRediger

Marie Under gikk på tysk privatskole og skrev sine første dikt på tysk mens hun jobbet i en bokhandel. 19 år gammel giftet hun seg med den estiske bokholderen Carl Hacker og flyttet til Moskva, hvor de fikk to barn. Men hun ble forelsket i den estiske kunstneren Ants Laikmaa og han overtalte henne til å oversette diktene til estisk og sendte dem til flere aviser. I 1906 flyttet hun tilbake til Tallinn, hvor hun i 1913 møtte Arthur Adson, som ble hennes sekretær og samlet hennes første dikt for utgivelse. I 1924 skilte hun seg fra Hacker og giftet seg med Adson.

Allerede da hun gav ut sin første diktsamling, Sonetter i 1917, ble hun anerkjent som forfatter. Hennes debututgivelse er sentrallyrisk og preget av tysk ekspresjonisme. Senere behandlet hun sosiale og filosofiske problemer. I 1942 kom samlingen Med sørgende munn som avseiler Estlands tragiske skjebne under andre verdenskrig.

Fra 1944 bodde hun i Sverige. Familien tilbrakte nesten et år i flyktningleir, før de i 1945 flyttet til Mälarhöjden og bosatte seg der. Utgivelser derfra viser både ensomhetsfølelse og hjemlengsel. Et utvalg av hennes dikt kom på svensk i 1963 med tittelen Vigilia

BibliografiRediger

  • Sonetter 1917
  • Stemmen fra skyggen 1927
  • Lykkeformørkelse 1929
  • Under åpen himmel 1930
  • En sten fra hjertet 1935
  • Med sørgende munn 1942
  • Glør i asken 1954
  • I grenseland 1963

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  3. ^ a b Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0068347
  4. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Marie_Under
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014

KilderRediger

  • Agder leser baltisk – Et møte med den baltiske litteraturen 2009 side 47: Marie Under

Eksterne lenkerRediger