Marie Fredriksson

svensk sanger, gitarist og låtskriver
Marie Fredriksson
Marie Fredriksson-Roxette at Bospop festival The Netherlands 2011.jpg
Marie Fredriksson i 2011.
FødtGun-Marie Fredriksson
30. mai 1958[1][2]Rediger på Wikidata
Össjö[3]Rediger på Wikidata
Død9. desember 2019[4][5]Rediger på Wikidata (61 år)
DjursholmRediger på Wikidata
Ektefelle Mikael Bolyos (19942019)[6]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, låtskriver, pianist, gitarist, plateartistRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Medlem av Roxette (1986–), StrulRediger på Wikidata
Utmerkelser Kongens medaljeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk
InstrumentPiano, vokal, gitar
Stemmetypesopran
Aktive år19812018
PlateselskapEMI
Nettstedhttp://www.mariefredriksson.se
IMDbIMDb
Notable verk
Ännu doftar kärlek, Efter stormen, Sparvöga, Tro, Äntligen, Där du andas

Marie Fredriksson (født 30. mai 1958 i Össjö i Skåne, død 9. desember 2019 i Djursholm[7]) var en svensk popsanger, kjent fra den svenske duoen Roxette og som soloartist.

Hun skrev også musikken til den svenske TV-drama-miniserien Sparvöga.

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Marie Fredriksson var yngst av fem barn til landpostbudet Gösta Fredriksson (1914–1981) og fabrikkarbeidersken Inez, født Hoffert (1922–1998). Hun vokste delvis upp i Östra Ljungby i Skåne, men flyttet senere til Halmstad. Mellom 1975 og 1977 gikk hun musikklinjen på Fridhems folkhögskola i Svalöv.

Tidlig karriereRediger

Allerede før Roxette hadde Marie Fredriksson slått gjennom som soloartist med visepop og rock. Hennes første store hit var «Ännu doftar kärlek» fra debutalbumet Het vind, som utkom i 1984.

Hun fikk hjelp av sangskrivere som Ulf Lundell og Niklas Strömstedt. Lasse Lindbom inntok tidlig en viktig rolle som produsent, musiker og sangskriver, men med årene tok Marie Fredriksson større ansvar for sine produksjoner like fra tekster, melodier, arrangement og produksjon. Tekstene ble i 1980-årene preget av sterke naturlyriske innslag, mens de i 1990-årene blev mer spirituelle, for eksempel i hiten «Tro» fra 1996. I løpet av 1990-årene avtok det rockede islett noe til fordel for et mere balladeaktig preg.[trenger referanse]

RoxetteRediger

I 1986 dannet hun Roxette sammen med Per Gessle. Det første albumet, Pearls of Passion, var tiltenkt et internasjonalt publikum, noe det imidlertid ikke nådde. I Sverige ble det imidlertid populært.[trenger referanse] Med oppfølgeren Look Sharp! i 1988, som inneholdt sanger som «Dressed for Success», «Listen to Your Heart» og «The Look», kom det internasjonale gjennombrudd. Sangen «It Must Have Been Love» ble utgitt to ganger; som en julesang i 1987 og igjen i 1990, da den inngikk i soundtracket til Pretty Woman. Marie Fredrikssons bidrag til Roxette var primært som sangerinne, mens musikk og tekst ble skrevet av Per Gessle. Noen sanger var imidlertid delvis forfattet av Fredriksson.

I september 2002 fikk Frederiksson konstatert en ondartet tumor i hjernen, men ble helbredet. På soloalbumet The Change fra 2004 beskriver hun sine tanker under sykdomsforløpet. I sommeren 2010 gav Fredriksson sammen med Gessle de første opptredener etter sykdommen. De fremførte blant annet sangen «The Look» til hyldestkonserten forut for kronprinsesse Victoria og prins Daniels bryllup, likesom de gav to konserter i Sverige, én i Norge og én i Tivoli i København.

Marie Fredriksson var gift med musikeren Mikael Bolyos, som hun hadde to barn med.

VerkRediger

DiskografiRediger

Album (som soloartist)
  • Het vind, 1984
  • Den sjunde vågen, 1985
  • Efter stormen, 1987
  • Den ständiga resan, 1992
  • I en tid som vår, 1996
  • Äntligen – Marie Fredrikssons bästa 1984-2000, 2000
  • The Change, 2004
  • Min bäste vän, 2006

LitteraturRediger

  • Fredriksson, Marie; Zweigbergk, Helena von (2015). Kärleken till livet (svensk). Piratförlaget. ISBN 9789164204639. 

ReferanserRediger

  1. ^ Discogs, besøksdato 9. oktober 2017, oppført som Marie Fredriksson, Discogs artist-ID 281602
  2. ^ Internet Movie Database, besøksdato 13. oktober 2015, IMDb-nummer nm0293028
  3. ^ Freebase-data fra Google
  4. ^ DR Nyheder, besøksdato 10. desember 2019, utgivelsesdato 10. desember 2019, www.dr.dk, originalspråk dansk
  5. ^ ABC, «Muere la cantante de Roxette, Marie Fredriksson, a los 61 años», besøksdato 11. desember 2019, oppført som Marie Fredriksson
  6. ^ www.mariefredriksson.se
  7. ^ Rosef, Thea (10. desember 2019). «Marie Fredriksson er død». NRK. Besøkt 10. desember 2019. 

Eksterne lenkerRediger