Marcel Carné

Marcel Carné (født 18. august 1906 i Paris, død 31. oktober 1996)[15] var en fransk filmregissør. Han var en viktig bidragsyter innen den poetiske realismen, med filmer som Tåkekaien (1938), Dagen gryr (1939) og Paradisets barn (1945), hvorav sistnenvnte ofte anføres som en av filmhistoriens beste.[16]

Marcel Carné
Marcel Carné 1994.jpg
Født18. august 1906[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Paris[5][6][7][8]Rediger på Wikidata
Død31. oktober 1996[1][9][2][4]Rediger på Wikidata (90 år)
Clamart[6][10][11]Rediger på Wikidata
Gravlagt Saint-Vincent CemeteryRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatter[12][13], kunstkritiker, filmkritikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Utmerkelser
6 oppføringer
Praemium Imperiale (1989), Prix Louis-Delluc (1939), Æres-César (1979), David Luchino Visconti (1991), Den europeiske filmprisen for livslang innsats (1995)[14], Den europeiske filmprisenRediger på Wikidata

Filmografi som regissørRediger

År norsk tittel originaltittel
1936 Jenny Jenny
1937 - Drôle de drame
1938 Tåkekaien Le Quai des brumes
1938 Hotel du Nord Hotel du Nord
1939 Dagen gryr Le jour se lève
1942 Djevelens sendebud Les visiteurs du soir
1945 Paradisets barn Les Enfants du Paradis
1946 Nattens porter Les portes de la nuit
1950 - Juliette ou la clef des songes
1950 Begjær La Marie du Port
1953 Therese Raquin Thérèse Raquin
1954 Pariserluft L'Air de Paris
1956 Landet jeg kommer fra Le pays d'ou je viens
1958 Unge hyklere Les tricheurs
1960 - Terrain vague
1962 Skuffen full av gryn Du mouron pour les petits oiseau
1965 Tre værelser på Manhattan Trois chambres à Manhattan

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Marcel Carne, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Marcel-Carne, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  3. ^ Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 10831
  4. ^ a b Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija ID 14556
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014
  6. ^ a b www.mheu.org
  7. ^ www.theyshootpictures.com
  8. ^ www.new-classics.co.uk
  9. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118668455, besøkt 21. juli 2015
  10. ^ www.mheu.org
  11. ^ mheu.veolia.customers.artful.net
  12. ^ www.franceinlondon.com
  13. ^ www.filmdirectorssite.com
  14. ^ arkiv-URL web.archive.org, www.europeanfilmacademy.org, besøkt 9. desember 2019
  15. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 14. februar 2016. 
  16. ^ «Roger Ebert» (norsk). Besøkt 14. februar 2016. 

Eksterne lenkerRediger