Mal:Ukens danske artikkel

Lolland i Danmark
Lolland i Danmark

Lolland er Danmarks fjerdestørste ø med et areal på 1.242 km² og 57.467 indbyggere (2023). Øen er forbundet til naboøen Falster tre steder og har færgeforbindelser til Langeland og Tyskland.

Lolland er også kendt som "pandekageøen" på grund af sit flade terræn. Store dele af øen er inddæmmet land, og den sydlige del er omkranset af det sydlollandske dige. De tre største byer er Nakskov på Vestlolland, Maribo, der ligger nogenlunde på midten af øen, og Sakskøbing, der ligger i den nordøstlige del ud til Sakskøbing Fjord.

Øen er præget af god jord, og der er udstrakte landområder med dyrkning af fødevarer. Landbruget er en vigtig indtægtskilde for området, og særligt sukkerroer bliver dyrket på øen. Flere af de største byer har haft sukkerfabrikker, men i dag har kun Nakskov sukkerproduktion. Øen har flere store turistattraktioner som Middelaldercentret, Knuthenborg Safaripark og Lalandia samt det årligt tilbagevendende kræmmermarked Døllefjelde-Musse Marked. Hver sommer besøger mange tyske turister øen. ► Læs mere

Arkiv · Dette er ukens artikkel på dansk Wikipedia