Logikal er et norsk popband startet i Bergen i 1998 av låtskriver, vokalist og bassist Knut Aafløy og trommeslager Nikolai Hamre.[1]

Debutalbumet Maniacs, panics and crashes (1999)Rediger

Både Aafløy og Hamre hadde vært med i en rekke ulike bergensband før de startet Logikal. Hamre hadde blant annet spilt i bandet Pogo Pops, som ble oppløst før 1998. Høsten 1997 spilte Aafløy og Hamre inn to låter i studioet Rec 90, sammen med gitaristen Mats Grønner fra Chocolate Overdose og Unge Frustrerte Menn, og med Geir Luedy Andersen fra Chocolate Overdose og Unge Frustrerte Menn som produsent.

I januar 1998 spilte bandet inn en musikkvideo til låten Has it ever happened. Videoen ble satt på spillelisten til MTV Europes prestisjetunge show Alternative Nation, og de neste seks månedene ble den ofte spilt i programmet. I 1998 gjenopptok bandet innspillingene i Sigma studio; de var selv produsenter for låtene de spilte inn. Yngvar Flatøy, som tidligere hadde spilt i The Rambelins, ble bandets gitarist. Da albumet var ferdig innspilt forlot Hamre bandet, og ved utgivelsen var han allerede erstattet av Rune Kogstad, som hadde vært trommeslager i Barbie Bones. Albumet Maniacs, panics and crashes ble sluppet november 1999 på det nystartede osloselskapet Supernova. Bandets konserter begrenset seg til scener i Bergen. Debutalbumet ble belønnet med terningkast 5 i VG. Bandet tok navn etter debutalbumets åpningsspor, som hadde tittelen Logical.

Albumet Kevin Keegan (2002)Rediger

Våren 2000 ble bandet fristilt fra kontrakten med Supernova. Deretter gikk de straks i gang med å spille inn oppfølgeralbumet i Rec 90 studio, med Bjørn Ivar Tysse fra Chocolate Overdose som produsent. Radiosingelen Unitary tendencies ble spillelistet på radio vinteren 2001. Underveis i innspillingen sluttet både Kogstad og Flatøy; de ble erstattet av henholdsvis trommeslager Marius Mathisen og gitarist Mads Berven. Albumet Kevin Keegan ble sluppet i februar 2002 på Logikal Records, med Bergen Records som distributør. Anmelderen i Bergens Tidende ga albumet terningkast 5.[trenger referanse] NRK P3 satte de to singlene Justice and business og Make it snappy på kanalens spillelister. Bandet deltok i TV-programmene Absolutt Norsk og God morgen, Norge i mai 2002. Berven forlot gruppen høsten 2002, og ble erstattet av Kjell Åge "Damage" Karlsen.

Tredjealbumet som ikke ble ferdigstiltRediger

Trioen påbegynte sitt tredje album i Lydriket studio i Bergen med Geir Luedy Andersen, men dette prosjektet ble ikke ferdigstilt. Bandet ble oppløst da Aafløy samme år[når?] flyttet til Oslo. Karlsen spilte senere i Breed, Gromth, og Chrome Division.

Albumet Logikal (2015)Rediger

Høsten 2008 påbegynte Knut Aafløy innspillingen av et nytt album, med Bjarte Jørgensen og Ørnulv Brun Snortheim som produsenter og musikere i Pipelyd studio i Oslo. Innspillingen pågikk over en femårsperiode, og blant bidragsyterne var Thom Hell på duetten Declare your love. Jørgensen og Snortheim hadde begge bakgrunn fra gruppen Tolv Volt, hvor Stein Torleif Bjella var frontfigur. Jørgensen spilte også i Love Connection med blant andre Thom Hell, Frank Hammersland og Marte Wulff.

Stereovision ble utgitt av Knut Aafløy under artistnavnet Logikal i juni 2015.[2]

DiskografiRediger

AlbumRediger

  • 1999 Maniacs, panics and crashes (Supernova)
  • 2002 Kevin Keegan (Logikal/Bergen Records)
  • 2015 Stereovision (Foreground/MTG Music)

SinglerRediger

  • 1999 Has it ever happened
  • 1999 Logical
  • 2001 Unitary Tendecies
  • 2002 Justice and business
  • 2002 Make it snappy
  • 2009 Declare your love (feat. Thom Hell)
  • 2015 Brand new start
  • 2015 A new vibe
  • 2015 You're free

MedlemmerRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Rockheim. «Logikal». Rockipedia (engelsk). Besøkt 5. april 2021. 
  2. ^ «Musikknyheter.no - Logikal - Stereovision». www.musikknyheter.no. 10. juli 2015. Besøkt 5. april 2021. «Logikal ble startet i Bergen i 1998, men er nå basert i Oslo. Knut Aafløy har hele tida vært bandets leder, bassist og vokalist, og på dette comebackalbumet har han med seg to som spilte med Stein Torleif Bjella i Tolv Volt: Bjarte Jørgensen (trommer) og Ørnulv Brun Snortheim (gitar). Forrige Logikal-plate kom faktisk så langt tilbake som 2002.»