Liza Minnelli

amerikansk skuespiller og sangartist
(Omdirigert fra Liza Minelli)
Liza Minnelli
Liza Minnelli 1973 Special crop.jpg
Født12. mars 1946[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (74 år)
HollywoodRediger på Wikidata
Ektefelle Peter Allen (19671974), Jack Haley, Jr. (19741979), David Gest (20022007)Rediger på Wikidata
Far Vincente MinnelliRediger på Wikidata
Mor Judy GarlandRediger på Wikidata
Søsken Lorna LuftRediger på Wikidata
Utdannet ved Chadwick School, High School of Performing Arts, High School of Music and ArtRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
10 oppføringer
Filmskuespiller, sanger, stemmeskuespiller, teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller, skuespiller, koreograf, danser, TV-programleder, plateartist[5]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser
9 oppføringer
Offiser av Æreslegionen, Primetime Emmy Award, Grammy Legend Award (1990), Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, Theatre World Award (1963)[6], Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal (1965), Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal (1978), Golden Raspberry Award for værste skuespillerinne (1989)[7], BAFTA Award for Best Actress in a Leading RoleRediger på Wikidata
Aktive år1949
Nettstedhttp://www.officiallizaminnelli.com/
IMDbIMDb

Liza May Minnelli (født 12. mars 1946 i Hollywood i California) er en amerikansk skuespiller og sangartist. Hun er datter av sangeren og skuespilleren Judy Garland og filmregissøren Vincente Minnelli.

Liza Minnelli i 2006.

Minnelli regnes som både et Broadway-ikon og et homoikon.[8][9][10] Hun er en av få personer som har vunnet både Oscar, Emmy, Grammy og Tony. Minnelli vant Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal for prestasjonene sine i Flora the Red Menace og The Act. Hun vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Sally Bowles i filmmusikalen Cabaret (1972) og Emmy-prisen for TV-spesialen Liza with a Z (1972). Minnelli ble belønnet med en æres-Tony i 1974 og en Grammy Legend Award i 1990. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Minnelli har spilt i flere filmer (blant annet Arthur) og Broadway-musikaler. Videre har hun gjort seg gjeldende som konsertartist med turnéer verden over og med egne TV-show. I 1989 samarbeidet hun med Pet Shop Boys på albumet Results (1989).

FilmografiRediger

  • Charlie Bubbles (1967)
  • The Sterile Cuckoo (1969) (nominert til en Oscar-pris for sin rolle i denne filmen)
  • Tell Me That You Love Me Junie Moon (1970)
  • Cabaret (1972) (vant en Oscar-pris for sin hovedrolle i denne filmen)
  • Lucky Lady (1975)
  • A Matter Of Time (1976)
  • New York, New York (1977)
  • Arthur (1981)
  • A Time To Live (1985) (vant en Golden Globe-pris for sin rolle i denne filmen)
  • Rent-a-Cop (1987)
  • Arthur 2 – On The Rocks (1988)
  • Stepping Out (1991)
  • Parallel Lives (1994)
  • The West Side Waltz (1995)
  • The Oh In Ohio (2006)
  • Sex and the City 2 (2010)

Hun var også gjest på The Judy Garland Show to ganger i 1963.

Broadway-show/musikalerRediger

  • Best Foot Forward (1963)
  • Flora, the Red Menace (1965, vant en Tony-pris for sin rolle)
  • Liza, starring Liza Minnelli (1974, One Woman Show. Vant en ny Tony-pris)
  • Chicago (1975)
  • The Act (1977/78, vant sin tredje Tony-pris)
  • The Rink (1984, ble nominert til en Tony-pris)
  • Victor/Victoria (1997)
  • Minnelli on Minnelli (1999, One Woman Show)
  • Liza's Back! (2002, One Woman Show)
  • Liza's at the Palace (2008, One Woman Show)

PlateutgivelserRediger

Noen plateutgivelser: Liza! Liza! (1964, hennes debut-LP), Liza With a Z (1972), The Singer (1973), Liza Minnelli at Carnegie Hall (1987), Results (1989), Gently (1996).

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Liza Minnelli, biography/Liza-Minnelli
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014, Liza Minnelli, https://portal.dnb.de/opac.htm?method=simpleSearch&cqlMode=true&query=nid%3D118939076
  3. ^ Roglo, p=liza;n=minnelli, Liza Minnelli
  4. ^ GeneaStar, Liza Minnelli, minelli
  5. ^ 10. feb. 2020
  6. ^ http://www.theatreworldawards.org/past-recipients.html, Theatre World Award, Theatre World Award Recipients
  7. ^ https://web.archive.org/web/20110715155800/http://razzies.com/asp/content/XcNewsPlus.asp?cmd=view&articleid=28, Golden Raspberry Awards, http://razzies.com/asp/content/XcNewsPlus.asp?cmd=view&articleid=28, 1988 Archive, 2. des. 2019
  8. ^ Rimalower, Ben (27. juni 2015). «Liza and Patti and Angela — The Definitive Divas Who Are Gay Icons». (engelsk). Arkivert fra originalen 5. august 2016. Besøkt 5. oktober 2016.  Både |arkivurl= og |arkiv_url= er angitt. Kun én av dem skal angis. (hjelp); Både |verk= og |avis= er angitt. Kun én av dem skal angis. (hjelp)
  9. ^ Feldman, Adam; Cote, David (23. januar 2012). «The 25 best Broadway divas of all time». Time Out (engelsk). Arkivert fra originalen 30. mars 2016. 
  10. ^ Musto, Michael (25. august 2014). «The 12 Greatest Female Gay Icons of All Time». Out (engelsk). Arkivert fra originalen 4. mars 2016. 

Eksterne lenkerRediger

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: