Liste over sykkeldeler

Wikimedia-listeartikkel

Dette er en liste over sykkeldeler.

Sykkelen og dens bestanddeler

Sykkeldeler

rediger

Ord og uttrykk

rediger
  • bakdemper (rear shock): Dempemekanisme på terrengsykler beregnet for meget røft terreng, typisk heldempere
  • bakgir (rear derailleur): bakre kjedegir
  • bilventil (Schraeder valve): ventil vanlig på terrengsykler
  • bremsebro (brake bridge): Avstiving på felgbrems
  • bremsehendel (brake lever): For styring av bremsene
  • bremsekloss (brakepad): Utskiftbar bremseflate på felgbremser eller skrivebremser
  • bremseforsterker (brake booster)
  • bukkestyre (drop bar): Vanlig på landevegssykler, gir flere måter å holde i styret (oppå det rette partiet, fremme på hendlene eller nede i hornene)
  • dekkmønster (tread): Har innvirkning på grep og rullemotstand
  • dossering (berm): Graden av helning i svingene, for eksempel i velodrom, på veg eller i terrenget
  • drev (sprocket, cog): Et tannhjul som ikke går i inngrep med et annet tannhjul, men i stedet for eksempel via et kjede
  • eike (spoke): Del på eikehjul som forbinder felgen og navet
  • etterslep (offset, layback), se også fremløp
  • felg (rim): Ytterste delen av et hjul når dekk (og eventuelt slange) er tatt av
  • felgebånd (rim tape): Brukt på noen hjul for å beskytte slange eller pariserdekk fra eikehullene i felgen, eller for å tette et slangeløst dekk
  • felglim (tubular cement): Brukt for å lime pariserdekk
  • fremløp (offset, rake), se også etterslep
  • frinav (freehub): Et nav med frikransboss
  • fylt sveis (fillet braze): Type sveis for å konstruere en ramme
  • gaffelende eller endestykke (fork drop out): Enden av en gaffel (foran eller bak) hvor hjul med hurtigkoblinger kan festes
  • girøre eller girhenger (derailleur hanger): Festepunkt for bakre kjedegir
  • girskifter, girhendel eller girspak (shift lever): Hendel for å skifte gir
  • halvdemper (hardtail): Sykkel med demping i forgaffelen, men stiv ramme bak. Står i motsetning til fulldemper som har demper både bak (f.eks. i ramme) og forgaffel.
  • hurtigkobling (quick release skewer): Vanlig måte å feste hjul til sykkelen på, alternativ til fast aksling gjennom gaffelende eller aksling som tres gjennom hull
  • kaliper (caliper): Delen som presser bremseskivene sammen
  • kantilever (cantilever): eldre type felgbrems, et enklere alternativ til V-bremsen, som er en annen type felgbrems
  • kanttråd (bead): Sterkt parti langs sideveggene på kanttråddekk for å holde dekket innenfor felgen
  • kanttråddekk (clincher): Dekk som festes mot felgen via en kant på hver side av felgen, og enten brukt med eller uten slange[1] (sistnevnte kalles ofte slangeløs)
  • kilespor (splines): Mekanisk kobling brukt på en del sykkeldeler som krankspindler, frinav/kassetter og skivebremser
  • kjedestag eller nedre bakgaffelrør (chain stay): Delen av rammen som går mellom krankhuset og baknavet
  • kjedehopp (chain skip): Når girskift på kjedegir er lite responsivt på grunn av trege vaiere, og derfor plutselig kan gire flere gir
  • kjedeslag (chain slap): Når kjedet slår mot kjedestaget eller setestaget, for eksempel grunnet sykling i røft terreng med kjedegir uten kløtsj
  • kjedesug (chain suck): Når kjedet setter seg fast mellom kranken og kjedestaet, typisk når man girer ned fremre kjedegir
  • klinge eller krankdrev (chainring): Drevene på kranksettet
  • knaster (blocks): Knottene som gir grovt mønster i dekk
  • kulelager (ball bearing): Del i mange typer lager, kan enten være løse kuler eller kuler som holdes av et bur og brukes med justerbar konus og lagerskål, eller være del av et forseglet lager (maskinlager)
  • krankhus (bottom bracket shell): Del av sykkelramme hvor kranksettet eller spindelen til kranksettet festes
  • kranklager (bottom bracket bearing): Et lager festet i rammens krankhus hvor kranksettet festes
  • kuhornstyre (cowhorn bars): Type sykkelstyre
  • lagerleie, kulebane (race): Banen for kulene i selve lagerskålene eller konusene
  • landevegssykkel (road bike): Sykkel laget for landevegssykling. Landevegssykler med aggressiv sittestilling kalles rasersykler.
  • låsepunkt (pawl), de fjærbelastede armene i en frikrans, frikrank, et frinav eller en frihjulsmekansme
  • muffe (lug): Typisk på stålrammer; prefabrikerte ståldeler som forbinder de ulike rørene for at de skal sveises sammen. Muffer kan også vise til håndvarmere som festes på styret.
  • nav (hub): Del i midten av sykkelhjul hvor eikene er festet ytterst, og hjulet forbindes til gaffelen
  • navboss, frikransboss eller boss (freehub body): Delen på et frinav som har frihjulsmekanismen
  • pariserdekk (tubular, sewup): Type sykkeldekk som har rundt tverrsnitt (derav navnet tubular) og limes til felgen
  • rammerørsett (tubeset): De løse bestanddelene av en sykkelramme, som består av overrør, underrør, styrerør, kjedestag og setestag
  • rasersykkel (racing bike): Landevegssykkel optimert for konkurransesykling
  • raserventil (presta valve): Type ventil vanlig på landevegssykler
  • rett styre (straight bars): Type sykkelstyre
  • ritt (race): En sykkelkonkurranse eller et sykkelløp
  • rullelager (roller bearing): Type lager
  • seteklemme (seat collar): Del for å justere høyden til setepinnen i rammen
  • setestag, øvre bakgaffelrør (seat stay): Del av rammen som går fra der over- og seterørert møtes til baknavet
  • seteskinner (saddle rails): Del på undersiden av setet for å justere posisjonen til setet frem eller bakover
  • sete eller sadel (seat, saddle): Delen som syklisten sitter på
  • setepinne (seat post): Forbindelsen mellom rammen og setet, ofte justerbar i høyden for å passe ulike sittestillinger eller syklister med ulike benlengder
  • seteveske (seat bag): Oppbevaringsveske festet under setet
  • setepinneklemme (seatpost collar): Festemekanisme brukt sammen med strammeskrue for å løsne og feste setepinnen til rammen
  • sideveske eller sykkelveske (pannier): Oppbevaringsvesker festet til sykkelens for- eller bakgaffel
  • skokloss (cleat): Festemekanisme på sko for bruk sammen med klikkpedaler
  • skruøye eller øye (eyelet): Et festepunkt på sykkelen, for eksempel for skjermer eller skivebremser
  • slange (tube): Del på kanttråddekk som brukes med slange (i motsetning til slangeløse kanttråddekk)
  • slangebittpunktering (snake-bite puncture): Type punkteringsmodus forårsaket av at slangen kommer i klem mellom dekket og felgen. Kan gjerne skje når man kjører over hull eller fortauskanter med lite luft i dekkene, eller hvis man er uheldig med dekkspakene når man skal skifte slange.
  • slangeløst dekk (tubeless tire): Type kanttråddekk uten slange
  • springfjær (coil): Vanlig type fjæringsmekanisme
  • strømpe (housing): For vaierføring til gir og eventuelt ikke-hydrauliske bremser, fungerer som en bowdenmekanisme
  • styre (handlebar): Delen syklisten holder i for å svinge
  • strammeskrue (binder bolt): Brukt sammen med setepinneklemme for å løsne og feste setepinnen til rammen
  • styreveske (handlebar bag): Oppbevaringsveske festet til styret
  • styrelager eller styrelagersats (headset): Styrelager med tilbehør for å danne et grensesnitt for styremekanismen mellom rammen og forgaffelen
  • styrefremspring, styrestamme, styrestem eller stem (dansk: frempind, engelsk: stem): Koblingen mellom forgaffelens kronrør og styret
  • styrerør (head tube): Del av sykkelrammen hvor gaffelens kronrør går gjennom
  • sykkelreparatør, sykkelmekaniker (bike mechanic): Person som fikser sykler
  • støtdemperpute (elastomer): Del av gummi eller lignende som gir demping, flere bruksområder
  • sykkeltilpasning (bikefit): Justering av sykkel for å få en behagelig og effektiv sittestilling
  • tempostyre (aero bars): Type sykkelstyre med albuestøtte og to pinner som stikker frem
  • terrengsykkel (mountain bike): Sykkel laget for stisykling eller røft terreng
  • trilling (coasting): Når sykkelen beveger seg fremover med pedalene i ro, gjort mulig av en frihjulsmekanisme
  • underrør (down tube): Røret på foran på undersiden av rammen
  • vaier (cable): Ståltråd brukt for girveksling (og eventuelt bremser på ikke-hydrauliske bremser)
  • ventil (valve): Der man fyller (eller eventuelt slipper ut) luft i dekkene
  • øvre girtrinse (jockey pulley): Øvre drev på et bakre kjedegir eller kjedestrammer

Se også

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ «Should you get tubeless tyres? Are they your best option?». road.cc (engelsk). 26. mai 2020. Besøkt 12. juni 2023. 

Kilder

rediger
  • Corbeil, Jean-Claude; Archambault, Ariane (2013). Mini norsk–engelsk visuell ordbok. Kunnskapsforlaget. 
  • Engelsk - Norsk ordliste (1999)
Autoritetsdata