Liste over marskalker av Sejm etter 1809

Wikimedia-listeartikkel
For marskalker av Sejm før 1809, se artikkelen: Liste over marskalker av Sejm 1548–1793

Marskalk av Sejm er leder for underhuset i nasjonalforsamlingen. Polen hadde 1947–1989 ettkammersystem.

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad
Marskalker av Sejm i Hertugdømmet Warszawa
Tomasz Adam Ostrowski.JPG Tomasz Adam Ostrowski
(1735–1817)
9. mars 1809–24. mars 1809
Grassi - Stanisław Sołtyk.jpg Stanisław Sołtyk
(1752–1833)
7. desember 1811
Adam Kazimierz Czartoryski - Louis Marteau.jpg Adam Kazimierz Czartoryski
(1734–1823)
23. juni 1812–28. juni 1812
Marskalker av Sejm i Kongress-Polen 1818–1831
Wincenty Krasinski (1782-1858).jpg Wincenty Krasiński
(1782–1858)
27. mars 1818–27. april 1818
Rajmund Rembieliński.jpg Rajmund Rembieliński
(1775–1841)
13. september 1820–13. oktober 1820
No image.png Stanisław Piwnicki
(1790–1840)
13. mai 1825–13. juni 1825
Józef Lubowidzki.PNG Józef Lubowidzki
(1788–1871)
28. mai 1830–28. juni 1830
Władysław Ostrowski.JPG Władysław Ostrowski
(1790–1869)
18. desember 1830–21. september 1831
Marskalker av Sejm under Den andre polske republikk 1919–1939
Den konstituerende Sejm Wojciech trampczynski2.jpg Wojciech Trąmpczyński
(1860–1953)
14. februar 1919–1. desember 1922 Uavhengig
1. mandatperiode Rataj.jpg Maciej Rataj
(1884–1940)
1. desember 1922–26. mars 1928 Polskie Stronnictwo Ludowe «Piast»
2. mandatperiode Ignacy Daszynski01.jpg Ignacy Daszyński
(1866–1936)
27. mars 1928–8. desember 1930 Polska Partia Socjalistyczna
3. mandatperiode K. Switalski.jpg Kazimierz Świtalski
(1886–1962)
9. desember 1930–3. oktober 1935 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
4. mandatperiode Stanisław Car.jpg Stanisław Car
(1882–1938)
4. oktober 1935–18. juni 1938 † Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
(til 30. november 1935)
Uavhengig
(fra 30. november 1935)
Walery Sławek portrait.JPG Walery Sławek
(1879–1939)
22. juni 1938–27. november 1938 Uavhengig
5. mandatperiode Wacław Makowski.PNG Wacław Makowski
(1880–1942)
28. november 1938–2. november 1939 Obóz Zjednoczenia Narodowego
Formennene for hovedkommisjonen til Rady Jedności Narodowej (undergrunnsparlament) 1944–1945
Kazimierz Pużak 1.jpg Kazimierz Pużak
(1883–1950)
9. januar 1944–26. mars 1945 Polska Partia Socjalistyczna Arrestert av sovjeterne.
No image.png Józef Kwasiborski
(1898–1980)
April 1945 Stronnictwo Pracy
Jerzy Braun.jpg Jerzy Braun
(1901–1975)
Mai 1945–1. juli 1945 Stronnictwo Pracy
Formann (fra 31. desember 1944: President) for Krajowa Rada Narodowas presidium 1943–1947
PL Bolesław Bierut (1892-1956).jpg Boleslaw Bierut
(1892–1956)
31. desember 1943–4. februar 1947 Polska Partia Robotnicza
Marskalker av Sejm under kommunisttiden 1947–1990
Marskalker av Sejm under Den tredje polske republikk 1990–
Den konstituerende Sejm Marszałek Sejmu Władysław Kowalski.jpg Władysław Kowalski
(1894–1958)
4. februar 1947–4. august 1952 Stronnictwo Ludowe
(til 27. november 1949)
Zjednoczone Stronnictwo Ludowe
(fra 27. november 1949)
1. mandatperiode No image.png Jan Dembowski
(1889–1963)
20. november 1952–20. november 1956 Uavhengig
2. mandatperiode Czesław Wycech.jpg Czesław Wycech
(1899–1977)
20. februar 1957–20. februar 1961 Zjednoczone Stronnictwo Ludowe
3. mandatperiode 15. mai 1961–16. april 1965
4. mandatperiode 24. juni 1965–30. mai 1969
5. mandatperiode 27. juni 1969–13. februar 1971
No image.png Dyzma Gałaj
(1915–2000)
13. februar 1971–15. februar 1972 Zjednoczone Stronnictwo Ludowe
6. mandatperiode No image.png Stanisław Gucwa
(1919–1994)
28. mars 1972–19. mars 1976 Zjednoczone Stronnictwo Ludowe
7. mandatperiode 25. mars 1976–21. mars 1980
8. mandatperiode 2. april 1980–31. august 1985
9. mandatperiode Roman Malinowski.jpg Roman Malinowski
(1935–)
6, november 1985–3. juni 1989 Zjednoczone Stronnictwo Ludowe
10. mandatperiode No image.png Mikołaj Kozakiewicz
(1923–1998)
4. juli 1989 – 25. november 1991 Zjednoczone Stronnictwo Ludowe
(til 27. november 1989)
Polskie Stronnictwo Ludowe «Odrodzenie»
(27. november 1989–5. mai 1990)
Polskie Stronnictwo Ludowe
(fra 5. mai 1990)
1. mandatperiode Wiesław Chrzanowski-polityk (2010).jpg Wiesław Chrzanowski
(1923–2012)
25. november 1991–14. oktober 1993 Zjednoczenie Chrześcijańsko-Narodowe
2. mandatperiode JKRUK 20090524 JÓZEF OLEKSY BUSKO IMG 7314.jpg Józef Oleksy
(1946–2015)
14. oktober 1993–3. mars 1995 Sojusz Lewicy Demokratycznej
Józef Zych Sejm 2015.JPG Józef Zych
(1938–)
3. mars 1995–20. oktober 1997 Polskie Stronnictwo Ludowe
3. mandatperiode Maciej Płażyński Kancelaria Senatu 2005.jpg Maciej Płażyński
(1958–2010)
20. oktober 1997–18. oktober 2001 Akcja Wyborcza Solidarność
(til februar 2001)
Uavhengig
(fra februar 2001)
4. mandatperiode M. Borowski.jpg Marek Borowski
(1946–)
19. oktober 2001–20. april 2004 Sojusz Lewicy Demokratycznej
(til 26. mars 2014)
Uavhengig
(26. mars 2004 – 2. april 2004)
Socjaldemokracja Polska
(fra 2. april 2004)
JKRUK 20090524 JÓZEF OLEKSY BUSKO IMG 7314.jpg Józef Oleksy
(1946–2015)
21. april 2004–5. januar 2005 Sojusz Lewicy Demokratycznej
Włodzimierz Cimoszewicz (senator).jpg Włodzimierz Cimoszewicz
(1950–)
5. januar 2005–18. oktober 2005 Sojusz Lewicy Demokratycznej
5. mandatperiode Marek Jurek Sejm 2016.JPG Marek Jurek
(1960–)
26. oktober 2005–27. april 2007 Prawo i Sprawiedliwość
(til 17. april 2007)
Uavhengig
(fra 17. april 2007)
Ludwik Dorn Sejm 2014(cropped).JPG Ludwik Dorn
(1954–)
27. april 2007–5. november 2007 Prawo i Sprawiedliwość
6. mandatperiode Bronisław Komorowski official cropped.jpg Bronisław Komorowski
(1952–)
5. november 2007–8. juli 2010 Platforma Obywatelska
Stefan Niesiołowski Kancelaria Senatu 2005.jpg Stefan Niesiołowski
(1944–)
8. juli 2010 Platforma Obywatelska Fungerende marskalk
(Visemarskalk)
Grzegorz Schetyna (cropped).jpg Grzegorz Schetyna
(1963–)
8. juli 2010–7. november 2011 Platforma Obywatelska
7. mandatperiode Ewa Kopacz 2012-05-30.jpg Ewa Kopacz
(1956–)
8. november 2011–22. september 2014 Platforma Obywatelska
Jerzy Wenderlich (cropped).JPG Jerzy Wenderlich
(1954–)
22. september 2014–24. september 2014 Sojusz Lewicy Demokratycznej Fungerende marskalk
(Visemarskalk)
RadoslawSikorki2.jpg Radosław Sikorski
(1963–)
24. september 2014–23. juni 2015 Platforma Obywatelska
Jerzy Wenderlich (cropped).JPG Jerzy Wenderlich
(1954–)
23. juni 2015–25. juni 2015 Sojusz Lewicy Demokratycznej Fungerende marskalk
(Visemarskalk)
Małgorzata Kidawa-Błońska Sejm grudzień 2015.JPG Małgorzata Kidawa-Błońska
(1957–)
25. juni 2015–11. november 2015 Platforma Obywatelska
8. mandatperiode Marek Kuchciński (luty 2017).jpg Marek Kuchciński
(1955–)
12. november 2015–9. august 2019 Prawo i Sprawiedliwość
JKRUK 20100418 RYSZARD TERLECKI IMG 7358A.jpg Ryszard Terlecki
(1949–)
9. august 2019 Prawo i Sprawiedliwość Fungerende marskalk
(Visemarskalk)
Elżbieta Witek Sejm 2015 01.JPG Elżbieta Witek
(1957–)
9. august 2019–11. november 2019 Prawo i Sprawiedliwość
9. mandatperiode 12. november 2019–

Se ogsåRediger

KilderRediger

  • Ministries, etc. på Rulers.org
  • Historikeren Waldemar Grabowski, om «Rady Jedności Narodowej» (Rådet for nasjonal enhet)