Liste over bykvarterer i Paris

Paris er administrativt oppdelt i 80 kvarterer (fransk: Quartiers), hvor hvert av dem representerer det laveste administrative nivå i byen. Det er slik oppdelt at det er fire kvarterer i hvert arrondissement. Kvarterene adskiller seg fra de 121 lokalråd ved primært å være skapt for administrative formål, hvorimot lokalrådene er en måte å gi innbyggerne en form for lokalt selvstyre.

Oversiktskart over bykvarterene i Paris, innordnet i de 20 arrondissementer

Nummereringen ble lagt opp i 1795 og siste gang utvidet i 1859. Den følger etter arrondissementene, som begynner ved Louvre og følger som en spiral i urviserens retning innenfra og utover. Dette innebærer at det i mange tilfeller ikke er slik at kvarterene (og på samme måte arrondissementene) grenser til enhetsnummer som tilsynelatende ikke passer sammen.

Navnene på arrondissementene er gitt i henhold til artikkel R2512-1 i Code général des collectivités territoriales[1]. Navnene brukes normalt ikke, i stedet bruker man numrene.

Kvarterene siden 1860Rediger

Arrondissement Kvarter Indbyggertall i
1999
Areal
(km2)
1. arrondissement
kalt "Arrondissement du Louvre"
1. Saint-Germain-l'Auxerrois 1.672 0,87
2. Halles 8.984 0,41
3. Palais-Royal 3.195 0,27
4. Place-Vendôme 3.044 0,27
2. arrondissement
kalt "Arrondissement de la Bourse"
5. Gaillon 1.345 0,19
6. Vivienne 2.917 0,24
7. Mail 5.783 0,28
8. Bonne-Nouvelle 9.595 0,28
3. arrondissement
kalt "Arrondissement du Temple"
9. Arts-et-Métiers 9.560 0,32
10. Enfants-Rouges 8.562 0,27
11. Archives 8.609 0,37
12. Sainte-Avoye 7.501 0,21
4. arrondissement
kalt "Arrondissement de l'Hôtel-de-Ville"
13. Saint-Merri 6.523 0,31
14. Saint-Gervais 10.587 0,42
15. Arsenal 9.474 0,49
16. Notre-Dame 4.087 0,38
5. arrondissement
kalt "Arrondissement du Panthéon"
17. Saint-Victor 11.661 0,6
18. Jardin-des-Plantes 18.005 0,8
19. Val-de-Grâce 19.492 0,7
20. Sorbonne 9.683 0,43
6. arrondissement
kalt "Arrondissement du Luxembourg"
21. Monnaie 6.185 0,29
22. Odéon 8.833 0,72
23. Notre-Dame-des-Champs 24.731 0,86
24. Saint-Germain-des-Prés 5.154 0,28
7. arrondissement
kalt "Arrondissement du Palais-Bourbon"
25. Saint-Thomas-d'Aquin 12.661 0,83
26. Invalides 6.276 1,07
27. École-Militaire 12.895 0,81
28. Gros-Caillou 25.156 1,38
8. arrondissement
kalt "Arrondissement de l'Élysée"
29. Champs-Élysées 4.614 1,14
30. Faubourg-du-Roule 10.038 0,8
31. Madeleine 6.045 0,76
32. Europe 18.606 1,18
9. arrondissement
kalt "Arrondissement de l'Opéra"
33. Saint-Georges 20.850 0,72
34. Chaussée-d'Antin 3.488 0,54
35. Faubourg-Montmartre 9.233 0,42
36. Rochechouart 22.212 0,5
10. arrondissement
kalt "Arrondissement de l'Entrepôt"
37. Saint-Vincent-de-Paul 21.624 0,93
38. Porte-Saint-Denis 15.066 0,47
39. Porte-Saint-Martin 23.125 0,61
40. Hôpital-Saint-Louis 29.870 0,88
11. arrondissement
kalt "Arrondissement de Popincourt"
41. Folie-Méricourt 33.002 0,73
42. Saint-Ambroise 32.168 0,84
43. Roquette 47.520 1,17
44. Sainte-Marguerite 36.476 0,93
12. arrondissement
kalt "Arrondissement de Reuilly"
45. Bel-Air 33.976 1,39
46. Picpus 62.947 1,86
47. Bercy 13.987 1,9
48. Quinze-Vingts 25.752 1,24
13. arrondissement
kalt "Arrondissement des Gobelins »
49. Salpêtrière 18.246 1,18
50. Gare 69.008 3,04
51. Maison-Blanche 64.797 2,23
52. Croulebarbe 19.526 0,69
14. arrondissement
kalt "Arrondissement de l'Observatoire"
53. Montparnasse 18.570 1,13
54. Parc-de-Montsouris 19.793 1,36
55. Petit-Montrouge 37.230 1,35
56. Plaisance 57.229 1,79
15. arrondissement
kalt "Arrondissement de Vaugirard"
57. Saint-Lambert 82.032 2,83
58. Necker 46.932 1,58
59. Grenelle 47.411 1,48
60. Javel 49.092 2,61
16. arrondissement
kalt "Arrondissement de Passy"
61. Auteuil 67.967 3,03
62. Muette 45.214 2,04
63. Porte-Dauphine 27.423 1,41
64. Chaillot 21.213 1,42
17. arrondissement
kalt "Arrondissement des Batignolles-Monceaux"
65. Ternes 39.137 1,47
66. Plaine-de-Monceaux 38.958 1,38
67. Batignolles 38.691 1,44
68. Épinettes 44.352 1,38
18. arrondissement
kalt "Arrondissement de la Butte-Montmartre"
69. Grandes-Carrières 67.152 1,91
70. Clignancourt 64.868 1,65
71. Goutte-d'Or 28.524 1,09
72. Chapelle 24.037 1,35
19. arrondissement
kalt "Arrondissement des Buttes-Chaumont"
73. Villette 53.650 1,29
74. Pont-de-Flandre 24.584 2,38
75. Amérique 55.365 1,84
76. Combat 38.988 1,3
20. arrondissement
kalt "Arrondissement de Ménilmontant"
77. Belleville 35.773 0,81
78. Saint-Fargeau 42.087 1,49
79. Père-Lachaise 42.332 1,6
80. Charonne 62.901 2,09

LitteraturRediger

  • « Décret impérial [du 1er novembre 1859] qui fixe les dénominations des vingt arrondissements municipaux de la ville de Paris », dans J.B. Duvergier, Collection complète des lois, décrets, ordonnances, règlements et avis du Conseil d'état, publiée sur les éditions officielles du Louvre: de l'Imprimerie nationale, par Baudouin; et du Bulletin des lois;, volume 59 « année 1859 », 1859, p.371-379, décret du 1er novembre 1859 (comporte un tableau indicatif des circonscriptions des nouveaux arrondissements et quartiers de Paris, selon le plan annexé au décret).
  • Bulletin des lois de l'Empire français, série XI, volume 14 « 2e semestre de 1859 », article n°7073 p. 751-752, 1860[2].
  • « Arrêté du préfet de la Seine sur les circonscriptions des arrondissements et quartiers de Paris, du 3 novembre 1859. » dans Jules Le Berquier, Administration de la commune de Paris et du département de la Seine ou…, Paris, chez P. Dupont, 1866, p.457-475.
  • Nomenclature des voies publiques et privées [de Paris], édité par la Ville de Paris sous l’administration de Jean Verdier, préfet de Paris, 8e édition, août 1972, XI pages + 836 pages : voir à la page XI la « Liste des arrondissements et quartiers de Paris ».
  • Nomenclature officielle des voies publiques et privées [de Paris], édité par la Mairie de Paris, 9e édition, mars 1997, XXIV pages + 670 pages, préface de Jean Tiberi, maire de Paris ISBN 2-9511599-0-0 : voir à la page XX la « Liste des arrondissements et quartiers de Paris ».

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger