Liste over Togos statsoverhoder

Wikimedia-listeartikkel

Under følger en liste over Togos statsoverhoder siden uavhengigheten i 1960:

      Comité de l'unité togolaise (CUT)       Parti togolais du progrès (PTP)       Rassemblement du peuple togolais (RPT)       Union pour la République (UNIR)       Forces armées togolaises (FAT)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti / Militær Valg Merknad
Chef de l'État
Sylvanus Olympio.jpg Sylvanus Olympio
(1902–1963)
27. april 1960–25. april 1961 CUT
Président de la République
(Republikkens president)
Sylvanus Olympio.jpg Sylvanus Olympio
(1902–1963)
25. april 1961–13. januar 1963
(døde)
CUT 1961 Sylvanus Olympio ble drept under et militærkupp.
Chef du Comité insurrectionnel militaire
No image.png Emmanuel Bodjollé
(1928–)
13. januar 1963–15. januar 1963 FAT
Président du Gouvernement provisoire
(Den provisoriske regjeringens president)
TOGO PRES. NICOLAS GRUNITSKY - CROPPED.jpg Nicolas Grunitzky
(1913–1969)
15. januar 1963–10. mai 1963 PTP
Président de la République
(Republikkens president)
TOGO PRES. NICOLAS GRUNITSKY - CROPPED.jpg Nicolas Grunitzky
(1913–1969)
10. mai 1963–14. januar 1967 PTP 1963 Nicolas Grunizky ble avsatt gjennom et militærkupp.
Président du Comité de réconciliation nationale
No image.png Kléber Dadjo
(1914–1988/89)
14. januar 1967–14. april 1967 FAT
Président de la République
(Republikkens president)
Gnassingbe Eyadema detail1 DF-SC-84-10025.jpg Gnassingbé Eyadéma
(1935–2005)
14. april 1967–5. februar 2005
(døde)
FAT
(til 1969)
1972
1979
1986
1993
1998
2003
Het tidligere Étienne Eyadéma.
Endret navn 8. mai 1974 som et ledd i afrikaniseringspolitikken og for å feire at han overlevde en flyulykke
RPT
(fra 1969)
No image.png Stillingen ubesatt 5. februar 2005–6. februar 2006 Étienne Eyadémas konstitusjonelle etterfølger, Nasjonalforsamlingens president Fambaré Natchaba Ouattara, ble hindret i å bli innsatt i embetet. En erklæring fra de væpnede styrker 5. februar 2005 gav myndighet til Faure Gnassingbé, som ble valgt til Nasjonalforsamlingens president 6. februar 2005, og som i egenskap av dette tok over som landets president.
Faure Gnassingbé 2014.png Faure Gnassingbé
(1966–)
6. februar 2005–25. februar 2005 RPT Sønn av Gnassingbé Eyadéma.
Fratrådte som følge av kraftig regionalt press på grunn av tvil om den konstitusjonelle legitimiteten ved hans suksesjon.
No image.png Bonfoh Abass
(1948–)
25. februar 2005–4. mai 2005 RPT Fungerende president.
Eyadémas konstitusjonelle etterfølger i egenskap av å være president for Togos nasjonalforsamling
Faure Gnassingbé 2014.png Faure Gnassingbé
(1966–)
4. mai 2005– RPT
(til 2012)
2005
2010
2015
UPR
(fra 2012)

KilderRediger

  • «Togo». World Statesmen.org. Besøkt 12. juli 2020.